Marcați
Scutiți de plata a 40% din consum
2.03.2021, 16:50
Autoritățile Capitalei au procesat peste 26 de mii de dosare depuse de familiile cu venituri mici, pentru a beneficia de compensații. Dintre acestea, mai mult de 23 de mii au fost acceptate. Compensațiile vor fi acordate pentru consumul de energie termică, gaze naturale, cărbune, lemne și electricitate. Este vorba de scutiri de 40 la sută pentru o perioadă de cinci luni.

Cei mai mulți beneficiari de compensații sunt din sectoarele Botanica și Râșcani. Este vorba de 7.515 și, respectiv, 6.533 de familii. În sectoarele Buiucani și Ciocana au fost înregistrate 2.856 și, respectiv, 2.668 de solicitări. Cele mai puține cereri - 1.475, au fost acceptate în sectorul Centru, iar în suburbii - 2.000 de solicitări. Beneficiari ai acestora sunt familiile cu venituri lunare de până la 3.000 de lei şi familiile tinere, cu venituri de, cel mult, 5.000 de lei.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Nu se dă banul cash în mână. Când vorbim despre 40 de procente la căldura de exemplu pentru perioada rece a anului. Este vorba despre recalcul în factura pe care o primește omul și i se scad aceste 40 de procente pentru întreaga perioadă rece a anului, începând cu luna noiembrie. Ce se întâmpla anterior? Anterior omul trebuia să meargă să ia certificate, noi am mai diminuat, dar era într-o perioadă opt certificate, nouă certificate, trebuia să aducă o grămada de hârtie de pe la tot felul de birouri”.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a mai precizat că toate compensațiile pentru sezonul de încălzire se vor regăsi în factura pentru luna martie, în cazul beneficiarilor ale căror cereri au fost acceptate. Ceilalți, care încă nu au primit un răspuns, vor putea miza pe facilități în luna aprilie.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „70 la sută din tot, tot, tot a fost procesat. Pentru că am integrat bazele de date centrale cu cele locale, inclusiv prin prezența comisiilor locale la nivel de pretură ca să analizeze aceste date. Astăzi suntem gata cu 26 de mii de beneficiari, la ziua de astăzi, ieri erau un pic mai puțini, mâine o să fie un pic mai mulți. Deci pe parcursul lunii martie toți, absolut cei care trebuie să beneficieză de compensații vor primi aceste compensații”.

Pentru acordarea compensațiilor autoritățile Capitalei au alocat în acest an peste 90 de milioane de lei. Anul trecut, mai mult de 30 de mii de familii au beneficiat de scutiri la plata facturii pentru încălzire.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).