Marcați
A început vaccinarea împotriva COVID-19
2.03.2021, 15:53
În țara noastră a început astăzi procesul de imunizare împotriva virusului COVID-19 cu preparatul ”AstraZeneca”. Primii au fost vaccinați medicii de la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”. Aceștia au spus că este o procedură simplă și nedureroasă. Timp de 15 minute, ei s-au aflat sub supravegherea colegilor, iar ulterior au revenit la muncă.

Primul medic vaccinat este șeful Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă al Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”, Alexandru Botizatu, care a fost infectat cu virusul COVID-19. El speră că imunizarea populației va contribui la combaterea infecției.

Alexandru Botizatu, șef de departament Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”: „Țin acest certificat de vaccinare, exact cum am absolvit Universitatea de Medicină, cu aceleași emoții, aceeași mândrie și cu aceleași gânduri bune că, în sfârșit, este speranță în acest tunel întunecos. Mă simt foarte bine. Au trecut acele 15 minute recomandate de specialiști în domeniul respectiv și mă simt foarte bine. Senzația este destul de bună. Mă așteptam ca să fie dureroasă înțepătura. Am mai primit injecții. Este o procedură și o înțepătură foarte simplă. Durere nu se simte”.

Al doilea medic vaccinat este șefa Departamentului Anesteziologie Generală din cadrul aceleiași instituții, Iana Cotorcea. Și ea a fost infectată cu virusul COVID-19 și spune că a așteptat cu nerăbdare imunizarea.

Iana Cotorcea, șef de departament Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”: „Noi știm că oricare reacții adverse poate fi de la oricare vaccin. Nu are importanță dacă e împotriva COVID-19 sau oricare alt vaccin pe care noi îl facem pentru noi și copiii noștri. Eu nu mă tem. Asta este unica metodă pentru noi, pentru siguranța noastră.

Șefa Serviciului Sanitar Epidemiologic din cadrul Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”, Marcela Chilianu, a declarat că reacțiile adverse, care pot apărea în urma administrării vaccinului, durează 24 de ore.

Marcela Chilianu, șef Serviciul Sanitar Epidemiologic Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga””: „Acest vaccin are exact aceleași tipuri de reacții adverse: dureri la locul injectării, cefalee, temperatură ridicată până la 38 de grade care, în linii generale, timp de 24 de ore dispar”.

Anterior, fostul ministrul al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că Guvernul Chicu a alocat, în 2020, cel puțin 15 milioane de lei pentru procurarea vaccinului împotriva virusului COVID-19.

În contextul agravării situației epidemiologice și ținând cont de înregistrarea în țara noastră a mai multor tipuri de vaccin, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, i-a convocat, aseară, pe membrii Guvernului în exercițiu, pentru a discuta despre identificarea de urgență a posibilității de achiziție a unui lot de un milion de doze de vaccin. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a raportat că solicitarea va fi examinată de urgență și că procedura de achiziție publică pentru procurarea vaccinurilor va avea loc din sursele Fondurilor de Asigurare Obligatorie de Asistență Medicală, precum și din Fondul de Rezervă al Guvernului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).