Marcați
Grupe noi în grădinițele din Capitală
26.02.2021, 15:47
Autoritățile Capitalei vor redeschide în acest an 26 de grupe. Asta va permite extinderea capacității de primire a 14 grădinițe. Jumătate dintre ele se află în sectorul Botanica. Pentru renovarea spațiilor în care vor fi amenajate grupele au fost alocate aproximativ 15 milioane de lei. Lucrările vor începe în luna mai și vor dura trei luni.

Numărul copiilor crește constant în sectorul Botanica, iar unele grădinițe nu mai fac față cererilor de înmatriculare. De aceea, Direcția Educație s-a văzut nevoită să redeschidă 17 grupe în șapte grădinițe. Asta va permite asigurarea a aproximativ 400 de locuri suplimentar, a explicat vicepretorul sectorului Botanica, Iuri Vitneanski.

Iuri Vitneanski, vicepretor al sectorului Botanica: „Sunt șapte grădinițe, care se află în zone diferite. Este Grădinița numărul 99 de pe strada Muncești. Este Grădinița 103, unde vor fi deschise patru grupe și este situată în localitatea Codru, partea îndepărtată a sectorului Botanica. În unele grădinițe va fi o grupă deschisă, în altele - două, de la una până la patru grupe pentru fiecare instituție. În general, pentru aceste lucrări au fost alocate 10,5 milioane de lei”.

Grupele vor fi amenajate în spațiile din grădinițe, utilizate acum în calitate de depozit sau alte scopuri, iar altele se află într-o stare deplorabilă, a mai spus vicepretorul sectorului Botanica, Iuri Vitneanski.

Iuri Vitneanski, vicepretor al sectorului Botanica: „Să luăm exemplul Grădiniței numărul 99, lângă care ne aflăm acum. La nivel tehnic, edificiul este prevăzut pentru șase grupe. Acum sunt deschise însă cinci grupe. Adică va fi deschisă încă una. Iată, de exemplu, Grădinița numărul 103. Acolo este o grădiniță foarte mare și sunt multe blocuri care pot fi utilizate. Sunt încăperi neutilizate. Fiecare grădiniță are specificul său. Unele pot oferi mai multe locuri, altele - mai puține, dar avem posibilitatea să deschidem grupe”.

Grădinița numărul 99 din sectorul Botanica a fost înființată în 1967. Capacitatea instituției este de 120 de locuri în șase grupe. Acum un deceniu, o grupă a fost închisă, din cauza numărului mic al copiilor și transformată în sală de sporturi, ne-a spus directoarea Maria Orlova.

Maria Orlova, directorul grădiniței Nr.99 din Capitală: „Noi utilizăm această grupă, de mai bine de 10 ani, drept sală de sporturi și dormitor, pentru ca spațiul să nu rămână nefolosit. Noi avem și o sală de muzică, unde copiii au ore de muzică, însă noi am decis să utilizăm acest spațiu drept sală de sporturi, unde avem echipament sportiv pentru copii. Noi planificăm să o reparăm și să înmatriculăm copii, deoarece numărul copiilor în sector a crescut. Copiii au nevoie de grădiniță și noi am decis să facem reparație capitală”.

Primăria Capitalei urmează să aloce peste șase milioane de lei și pentru lucrările de reparație curentă în 32 de grădinițe din sectorul Botanica.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).