Marcați
Cereri pentru înregistrarea ”Sputnik V”
17.02.2021, 12:42
Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a primit două cereri pentru înregistrarea în Republica Moldova a vaccinului rusesc “Sputnik V”. O decizie finală va fi luată după ce vor fi evaluate dosarele, iar specialiştii moldoveni se vor asigura de eficienţa, inofensivitatea şi calitatea preparatului.

Până acum, “Sputnik V” a fost autorizat în 26 de state, inclusiv Rusia, Belarus, Armenia, Serbia şi Ungaria. Aceasta din urmă este şi prima țară din Uniunea Europeană, care foloseşte preparatul fără a aștepta certificarea lui în spațiul comunitar. Autoritatea europeană de specialitate abia examinează cererile de înregistrare a vaccinului pe teritoriul UE.

Anterior, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a menţionat importanţa autorizării produsului farmaceutic rus. El consideră că acesta poate avea un rol important în lupta împotriva pandemiei. Guterres şi-a exprimat speranţa că Organizaţia Mondială a Sănătăţii va aproba cât mai curând vaccinul “Sputinik V”.

Și Republica Moldova ar putea primi în curând un lot important de vaccin din Federaţia Rusă. Președintele PSRM, Igor Dodon, a anunţat că a discutat despre asta, la Moscova, cu adjunctul șefului Administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak.

Producătorii vaccinului “Sputnik V” dau asigurări că acesta nu provoacă alergii puternice şi este forate uşor de păstrat şi transportat. Preparatul poate fi depozitat chiar şi într-un frigider convențional, la temperatura de 2-8 grade Celsius. De asemenea, preţul mic, de până la 10 dolari pentru o doză, îl face foarte accesibil, iar nivelul de eficacitate este de aproape 92 la sută, inclusiv împotriva cazurilor severe.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).