Marcați
Apel la responsabilitate
26.11.2020, 16:29
Medicii din țara noastră fac din nou apel către populație să respecte măsurile de protecție, pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. În contextul creșterii numărului cazurilor de contaminare, ei atenționează că presiunea pe spitale este extrem de mare. Indiferența oamenilor va agrava situația epidemiologică, încât vor crește atât rata infectării, cât și numărul deceselor, atenționează specialiștii.

La Institutul de Medicină Urgentă, sunetul sirenelor de la ambulanțe nu contenește pentru nicio zi. În ultima perioadă, numărul solicitărilor din partea pacienților infectați cu virusul COVID-19 a crescut semnificativ. Joi-dimineață erau internați 127 de pacienți, inclusiv 34 intubați. Vicedirectorul medical al instituției, Igor Curov, ne-a spus că medicii lucrează fără odihnă, până la limita puterilor.

Igor Curov, vicedirector medical Institutul de Medicină Urgentă: „Este extrem de complicat. Extrem de complicat și din punct de vedere psihologic, și fizic. Vă spun sincer, colegii mei sunt foarte epuizați, foarte obosiți, într-adevăr. Da, desigur, ne ținem unul pe altul. Altă ieșire nu avem. Noi suntem la datorie și continuăm, continuăm. Într-adevăr, arderea profesională, epuizarea completă, practic, mai mult psihologic, vă spun. Și fizic e destul de greu, dar psihologic mai mult”.

Cei mai mulți dintre oamenii care încă nu cred în existența virusului COVID-19 conștientizează pericolul iminent abia după ce ajung la spital, constată, cu regret, vicedirectorul medical al Institutului de Medicină Urgentă, Igor Curov.

Igor Curov, vicedirector medical Institutul de Medicină Urgentă: „Noi am avut pacienți care nu au crezut. Au fost spitalizați, la moment, la noi în Terapie Intensivă și clar lucru că după asta deja cred în tot absolut ce se întâmplă. E situația destul de complicată, boala e destul de grea”.

În cazul în care oamenii nu vor respecta măsurile de protecție impuse de autorități, numărul infectărilor va crește, iar asta înseamnă o serie de riscuri majore, atenționează vicedirectorul medical al Institutului de Medicină Urgentă, Igor Curov.

Igor Curov, vicedirector medical Institutul de Medicină Urgentă: „Riscul unu - decesul. Asta este riscul. Când lumea iese fără mască în loc public, când lumea nu respectă nicio măsură, când lumea vine la părinți în vârstă, care au deja și hipertensiune, și diabet, iată, ca să cunoască toată lumea - decesul. Gata! Și nu este cazul că nu o să ajungă paturi. O să ajungă, chiar și astăzi avem, în fiecare zi, persoane decedate. Nu de-atâta că sistemul medical nu răspunde, dar de-atâta că e târziu, de-atâta că nu au fost respectate măsurile de prevenție”.

Mulți medici au renunțat la familii în această perioadă, pentru că sunt conștienți că îi pot expune, iar cel mai dureros este pentru ei că încă nu văd sfârșitul acestei bătălii, ne-a mai spus vicedirectorul medical al Institutului de Medicină Urgentă, Igor Curov.

Igor Curov, vicedirector medical Institutul de Medicină Urgentă: „Am doctori care nu au văzut copiii mai mult de șase luni. Am doctori care nu au vizitat părinții, datoriă faptului că sunt permanent, practic, în gardă. Permanent. Ei conștient nu se duc acasă, fiindcă ”eu pot fi sursa de infecție pentru părinții mei”. Asta este problema psihologică, când vezi o mamă și copilul la distanță, prin viber, discută. Asta este, credeți-mă, destul de greu”.

Pentru a combate pandemia de coronavirus, medicii au o singură doleanță către cetățeni, și anume să respecte măsurile de protecție recomandate de autorități, a subliniat vicedirectorul medical al Institutului de Medicină Urgentă, Igor Curov.

Igor Curov, vicedirector medical Institutul de Medicină Urgentă: „O recomandare, de la bun început, a fost consolidarea tuturor absolut. Extrem de simplu. O mască, mână spălată și distanța. Mai mult nu trebuie nimic. Greu de spus, dar, lume, stați acasă! Unica recomandare, așa, din suflet.

Institutul de Medicină Urgentă dispune de 130 de paturi pentru pacienții infectați cu virusul COVID-19, inclusiv 62 în Secția Terapie Intensivă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).