Marcați
Două luni de luptă în linia întâi
18.06.2020, 14:59
”Ne sufocăm în echipamentele de protecție și ne este dor de cei de acasă”. În aceste condiții luptă în linia întâi, de mai bine de două luni, medicii rezidenți Natalia Stefanțov și Ina Voleac. Munca lor a devenit mai dificilă în ultimele săptămâni, din cauza numărului mare al cazurilor de infecție, dar și a creșterii temperaturii aerului. În fiecare zi, muncesc până la limita puterilor, însă nu renunță și vor să lupte până la capăt, până când vor trata ultimul pacient internat Secția Reanimare de la Institutul de Medicină Urgentă.

Ina Voleac și Natalia Stefanțov sunt rezidente în anul doi la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”. Îmbrăcarea echipamentului de protecție și acordarea ajutorului pacienților infectați cu noul coronavirus, aflați în stare gravă, este rutina lor din ultimele mai bine de două luni.

Aflarea în echipamentul de protecție durează câte patru, după care medicii rămân sleiți.

Natalia Stefantov, medic rezident:"Este foarte obositor, anume că noi simțim deja această oboseală care este zilnică, această greutate o simt deja toți medicii. Atmosfera în salon este foarte sufocantă, deja și pacienții se sufocă de atâta căldură, este foarte greu. Este foarte greu de respirat, mai ales dreja și pacienții care au deja și febră".

Ina Voleac, medic rezident:"De fiecare dată când intru în gardă, vin și actualizez această listă de pacienți de la calculator, în speranța că, totuși, numărul va fi mai mic, dar din păcate acolo nu apar așa cifre, sunt cifre peste 40, 50, până la 60 de pacienți, ceea ce este foarte complicat, întrucât un pacient din secția de reanimare diferă mult de secția de profil, ține de o altă îngrijire".

În fiecare zi, pe lângă faptul că luptă pentru salvarea vieților pacienților, cele două tinere mai au o provocare majoră - dorul de cei dragi crește și devine tot mai apăsător.

Ina Voleac:"Familia nu mi-am văzut-o din februarie și îmi pare rău, pentru că planificam ,la început de aprilie, să merg să-i văd, fiind mai la distanță, inițial m-am izolat și nu mi-am văzut rudele în toată această perioadă, din păcate. Asta cel mai mult doare. Dar încercăm să primim ceea ce avem nevoie, să ne consolăm aici, cu colegii de lucru".

Natalia Stefantov:"Suntеm foarte severi în privința a ceea ce ține de cei apropiați. Vâzând ceea ce se petrece aici, nu am vrea cred că nimeni, nici pe dușmanii noștri nu am vrea să-i vedem în așa situație care este la moment în secție".

Acum două zile, Ina Voleac a împlinit 27 de ani. A fost pentru prima dată când și-a sărbătorit ziua de naștere printre pacienți.

Își doresc să depășească situația epidemiologică cât mai curând, iar pentru asta mizează pe sprijinul cetățenilor.

Natalia Stefantov:"Foarte mulți i-am ruga pe toți să aibă grijă să respecte în locurile aglomerate să pună masca, nu numai sub bărbie, pe cap, dar să fie masca pe nas și pe gură, să păstreze distanța socială, să spele cât mai desc cu săpun pe mâini, pentru că astea sunt cele mai importante măsuri la moment".

În Secția Reanimare a Institutului de Medicină Urgentă sunt internați 41 de pacienți contaminați cu virusul COVID-19, inclusiv 20 la respirație mecanică asistată.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).