Marcați
Apă potabilă pentru făleșteni
14.02.2020, 17:01
După 35 de ani de așteptare, locuitorii orașului Fălești vor avea, în sfârșit, apă potabilă la robinet. Autoritățile raionale dau asigurări ca se va întâmpla, peste jumătate de an, când va fi finalizată construcția apeductului. Ca urmare, de acest serviciu ar putea beneficia și aproximativ 7.000 de oameni din patru sate. Subiectul a fost discutat astăzi într-o ședință de lucru, prezidată de premierul Ion Chicu.

Locuitorii orașului Fălești au acum la robinet apă industrială, cu o concentrație înaltă de fluor. Din această cauză, mulți oameni suferă de probleme dentare. Nu este mai bună situația nici în sate, unde tot mai multe fântâni seacă în fiecare an.

Construcția apeductului, care urmează să asigure cu apă potabilă orașul și câteva sate, a început în anii 80 ai secolului trecut, însă procesul a fost abandonat, de mai multe ori, din lipsă de bani.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dorin Andros, a declarat că proiectul nu a fost finalizat nu doar din lipsă de bani, ci și din cauza neglijenței.

Până acum, în construcția apeductului au fost investite peste 112 milioane de lei, iar pentru finalizarea proiectului mai sunt necesare aproximativ 15 milioane de lei.

Premierul Ion Chicu a cerut identificarea unei soluții în, cel mult, 10 zile.

"Iată grupul acesta tehnic care să facă o evaluare a situației reale, domnule ministru, convocați-l, vă rog, creați-l împreună cu specialiștii și pe parcursul următoarelor zile efectuați această evaluare ca să vedem, într-adevăr, ce trebuie de schimbat, ce trebuie de mai adăugat. Decizia pentru alocarea suplimentară din contul Fondului Ecologic, vă rog, pregătiți și aprobați la următoarea ședință. Eu o să vin peste 10 zile în teren acolo, exact cum am fost la Hâncești, să trecem, să vedem, care sunt etapele și cum mergem mai departe", - а spus el.

Șeful Executivului a subliniat necesitatea evaluării unei eventuale extinderi a proiectului în toate satele din raionul Fălești. La prima etapă, pe lângă oraș urmează să fie conectate la apeduct satele Bocșa, Risipeni, Albineț și Năvârneț.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).