Marcați
Zelenski a învins în primul tur
1.04.2019, 13:31
Comisia Electorală Centrală de la Kiev a anunțat oficial că în Ucraina va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale. După procesarea a peste 60 la sută din procesele-verbale, învingător iese actorul Vladimir Zelenski, cu peste 30 la sută din sufragii. Acesta este urmat de actualul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, pentru care au votat 16 la sută dintre alegători, iar pe locul trei se situează Iulia Timoșenko. Ea a înregistrat un scor de 13 la sută și a cerut renumărarea voturilor, deoarece nu recunoaște rezultatul obținut de Poroșenko.

La cel de-al doilea scrutin prezidențial de după Maidan, prezența la vot a ajuns la 63,5 la sută. Alegătorii ucraineni au ținut în mână cel mai lung buletin de vot din istoria scrutinelor din Ucraina. În total, au fost 39 de candidați. Presa internațională a urmărit cu atenție prestația favoritului cursei, actorul Vladimir Zelenski. El a avut o campanie activă pe internet și s-a impus prin mesajul de luptă împotriva corupției. După închiderea secțiilor de votare, el le-a mulțumit alegătorilor pentru susținere.

Toate sondajele la ieșirea de la urne au arătat că Petro Poroșenko obține aproape de două ori mai puține voturi decât liderul cursei, Vladimir Zelenski. În ciuda eșecului, președintele în exercițiu a subliniat că aceasta este nota primită după cei cinci ani de activitate în acest post. Pentru al doilea tur, echipa sa este pregătită să-i convingă pe alegători că politicile au fost corecte, a subliniat Petro Poroșenko.

Autoritățile electorale ale Ucrainei au anunțat deja că turul doi este inevitabil, iar în cursă vor participa Zelenski și Poroșenko. Cu această evoluție nu este de acord stafful Iuliei Timoșenko. Aceasta a declarat că echipa sa a desfășurat o numărătoare paralelă și rezultatele sunt altele, decât cele oficiale.

Cel de-al doilea tur va avea loc în data de 21 aprilie. Petro Poroșenko a declarat că este dispus să participe la dezbateri electorale. Zelenski a anunțat că acceptă această propunere.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).