Marcați
Bani publici cheltuiți netransparent
21.03.2019, 14:33
Întreprinderile de stat sunt măcinate de corupție și ilegalități fiscale, iar banii alocați de la bugetul de stat sunt cheltuiți netransparent. Concluziile au fost formulate într-un raport de monitorizare întocmit de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”. Potrivit experților, instituțiile statului nu oferă suficiente informații privind bugetele, contractele de achiziții și salariile administratorilor.

Autorul studiului IDIS ”Viitorul”, expertul juridic Viorel Pârvan a declarat că întreprinderile de stat au fost evaluate în baza a șase criterii. Este vorba de indicatori economici, transparența și accesul la informație, achiziții publice, resurse umane, conflicte de interese și fonduri nerambursabile.

“La fiecare capitol evaluat de noi, companiile noastre au restanțe. Spre exemplu, companiile noastre nu-și publică salariile administratorilor și membrilor consiliului de administrație. Întreprinderile de stat nu utilizează practica de a desfășura achizițiile publice, conform procedurilor legale, dar au anumite regulamente proprii. O cincime din întreprinderile analizate nu au acumulat nici 10% din 100 maxim posibile. Aș putea menționa chiar și același ”Moldovagaz”, Tipografia Centrală, Tipografia Academiei de Științe”, a subliniat Viorel Pârvan

Expertul Viorel Pârvan a avertizat că lipsa transparenței subminează posibilitatea de monitorizarea de către societatea civilă a modului de utilizare a banilor publici.

“Întreprinderile publice, care prestează un serviciu public, care utilizează banul public și orice informație este de interes public, atunci administratorii, cumva, evită să pună la dispoziție aceste informații, ceea ce le permite, într-un fel, să nu fie monitorizați. Dar unde nu este monitorizare, unde nu este transparență, este riscul mare de a apărea situații de corupție, conflicte de interese”,a declarat Viorel Pârvan

IDIS ”Viitorul” a monitorizat activitatea a 68 de întreprinderi de stat, cu active mai mari de un milion de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).