Nivelul transparenței în administrațiile publice locale rămâne destul de scăzut. O confirmă rezultatele unui evaluări a experților Institutului pentru Dezvoltare şi Inițiative Sociale "Viitorul". Specialiștii au constatat că, în special, nu este asigurat accesul la informație și nu este asigurată transparența în procesul achizițiilor publice.
Din cele 32 de raioane supuse evaluării, niciunul nu a trecut testul la capitolul transparență în activitate. Cele mai multe autorități locale nu publică rapoartele privind achizițiile publice. Niciuna dintre administrațiile satelor, comunelor sau raioanelor nu face publice, pe pagina electronică, anunțurile privind licitațiile de vânzare sau de dare în locațiune a bunurilor din proprietate, susține expertul juridic Viorel Pârvan.
”În evaluarea noastră, am avut un punctaj maxim de 100%. Acest punctaj nu a fost atins de nicio localitate. Maxim a fost 59,3%. Respectiv, mai este mult de lucru în orice domeniu, începând cu accesul la toate informațiile, de ședințele consiliului, documentele care sunt după formatul lor publice şi procesul de luare a deciziilor, consultările publice, buget, achiziții. Toate sunt domenii importante şi la toate autoritățile mai au de lucru”, susține Viorel Pârvan.
Asigurarea transparenței în activitatea autorităților locale frânează din cauza lipsei de personal, dar şi din necunoașterea legislației naționale, a mai spus Viorel Pârvan.
”Motivele sunt variate. Începând de la lipsa personalului, lipsă chiar de personal tehnic, care să publice această informație. Se ciocnesc cam majoritatea administrațiilor locale. Sunt multe probleme ce ţin de necunoașterea legilor. Adică funcționarii nu cunosc ce informații trebuie să fie publicate şi ce informații nu trebuie să fie publicate sau consideră că aceste informații sunt doar pentru ei şi nu trebuie publicate. De aceea, acest proces este de lungă durată şi aici trebuie de asigurat şi tehnic, cu personal, dar, probabil, şi de instruit”, a mai adăugat expertul.
În cadrul evaluării, raionul Soroca a acumulat doar jumătate din punctajul maxim. Secretarul consiliului raional, Stela Zabrian, spune că este dificil să asiguri transparență, în lipsa specialiștilor.
”Acum, suntem în căutarea specialiștilor. Cu regret, administraţia publică nu este atât de atractivă pentru tineri acum. Salariile sunt mici, cerinţele foarte mari şi, atunci când ai capacitate tehnică, capacitate umană, procedural nu este complicată. Cu toate că asta cere efort suplimentar”, susține Stela Zabrian.
Aceeaşi problemă și în cazul comunei Zaim din raionul Căuşeni. Primarul localităţii, Ion Veste, spune că, pentru a angaja unui specialist responsabil de acest domeniu, este nevoie de bani suplimentar, însă majoritatea primăriilor au bugete austere.
”Noi dacă am avea o persoană, care să fie specializată în domeniu sau să aibă în atribuțiile lui funcționale această parte, ce ţine de comunicare şi transparenţă, ar fi mai bine, dar aşa, practic, reiese că noi în timpul nostru liber facem activităţi ce ţine de transparenţă şi comunicare. La moment, nu avem aşa funcţionar şi nici surse necesare ca să-l remunerăm”, spune Ion Veste.
Reprezentanții administrațiilor publice locale au recunoscut că nivelul de încredere al populației în actul administrativ este destul de scăzut. Experții consideră că asigurarea transparenţei în activitate ar schimba lucrurile.
NTV Moldova