De vină sunt guvernele proeuropene, care au tot economisit, în ultimii ani, din contul copiilor și profesorilor. Această părere este împărțită de către experții în educație, invitați la emisiunea Acces Direct de la postul nostru de televiziune. Decanul Victor Stepaniuc a declarat că în doar cinci ani au fost excluși din sistem aproximativ 9.000 de profesori, iar consilierul președintelui țării pe probleme de educație, Corneliu Popovici, a menționat că sute de școli în toată țara au fost închise, proces care a lăsat în urmă o adevărată catastrofă în domeniu.
Guvernele care s-au perindat de-a lungul ultimilor ani au promovat o politică distructivă în domeniul educației. Totul a început cu politicile aduse de undeva din străinătate de către Maia Sandu, spun experții.
”Reforme sunt necesare la toate treptele sistemului educational. Împreună cu echipa ministerului și părțile interesate, vom reevalua, corecta, unde este necesar, și vom continua reformele inițiate. Și vom demara reforme pe segmentele care nu au fost inițiate”, a menționat fostul ministru al Educației, Maia Sandu.
Au trecut exact cinci ani de la intervenția agresivă a autorităților în educație. Cei care le-au inițiat, promiteau că, în doar trei ani, sistemul de învățământ se va apropia de standardele europene. După cinci ani, experții în domeniu constată că, de fapt, situația în domeniu s-a agravat. În primul rând, reformele au aruncat în stradă mii de profesori.
”Până în prezent, până în actualul an de studii, au fost eliminați din sistem peste 9.000 de profesori. În majoritatea cazurilor de școli închise, profesorii nu s-au mai dus să lucreze în satul vecin, la 4, 7, 8 km. El mai repede a emigrat din țară sau a plecat undeva la centrul raional să lucreze. Astăzi, se confirmă că circa 80% din acei pedagogi, care s-au eliminat din învățământ, nu s-au mai întors”, a declarat decanul IRIM, Victor Stepaniuc.
În timp ce sistemul educației a pierdut 9.000 de profesori, Guvernul a obținut câștiguri. La fel s-a întâmplat în cazul sutelor de școli închise și reorganizate.
”În ultimii cinci ani, în Republica Moldova au fost închise 78 de instituții de învățământ. 164 de instituții au fost reorganizate. În special, sunt închise și reorganizate școlile primare și gimnaziile. Asta presupune ca localitățile unde au fost închise școlile să nu aibă perspectivă. Pentru că n-o să dorească nicio familie tânără într-un sat unde nu este școală pentru copiii mici”, susține consilierul prezidențial în domeniul Educației, Corneliu Popovici.
Cel mai grav este că nimeni nu poate spune astăzi cât a economisit Guvernul din contul elevilor și profesorilor. Nu există nicio cifră privind economiile și investițiile în școli. Există doar statistici alarmante privind abandonul școlar, părinții sunt obligați să plătească pentru manuale, școlile închise se ruinează, profesorii completează armata șomerilor, salariile pierd competiția cu prețurile, iar tinerii înconjoară această profesie, întrucât educația a fost politizată și transformată într-un bastion al unionismului.
”Foarte mult depinde de calitatea guvernării. Este una, atunci când de asta se ocupă un ministru specialist, un prim-ministru responsabil. Prim-ministrul trebuie, împreună cu ministrul Educației, să înțeleagă ce problemă deranjează, că închiderea școlilor nici într-un caz nu trebuia făcută în halul în care s-a făcut, că eliminarea din sistem a pedagogilor este greșită. Prim-ministrul trebuie să înțeleagă ce înseamnă o țară, care are un pedagog la 73 de persoane. El trebuie să înțeleagă că, cu un asemenea potențial, nu este posibil de mers mai departe. De asta numărul de pedagogi în țară trebuie mărit, salariile trebuiesc majorate, iar o parte din școli trebuiesc restabilite”, a mai spus Stepaniuc.
În context, consilierul prezidențial Corneliu Popovici a informat că șeful statului a dat indicații privind revizuirea hotărârilor, care au dus la lichidarea școlilor, pentru a putea restabili instituțiile și a opri procesul de optimizare. Concomitent, președintele țării a propus anularea bacalaureatului, ca procedură obligatorie, și introducerea unui examen național, care să devină o alternativă pentru elevii care absolvă liceul.
”El trebuie să aibă posibilitate: unu - să nu susțină examenul de finalitate, dacă dorește el sau dacă nu are posibilitate în acest an să susțină examenul final. Doi - să meargă la un examen de tipul celui existent la etapa actuală, pe care noi îl numim bacalaureat național sau să poată susține un alt tip de examen, care poate fi numit bacalaureat profesional sau examen național. Noi credem că și cei de la Ministerul Educației și cei din Parlament vor conștientiza că examenul de finalizare a studiilor de liceu nu trebuie să fie o lipsă de alternativă sau o pedeapsă pentru copii”, a menționat Corneliu Popovici.
Inițiativa președintelui țării urmează să fie transformată într-un proiect de lege și examinată de către Parlament. Subiectul a fost deja discutat cu mediul academic și cu părinții și elevii, care au susținut unanim inițiativa șefului statului.
NTV Moldova