В закладки
E lege. Se majorează alocațiile sociale datorită unei inițiative a PSRM
Alocațiile sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități și cele vârstnice vor fi majorate esențial din 1 ianuarie 2020. Un proiect de lege, elaborat de un grup de deputați PSRM, a fost votat vineri, 20 decembrie, în lectură finală, de Parlament.

Noua lege, care va intra în vigoare din 1 ianuarie 2020, vizează persoanele vârstnice și cele cu dizabilități care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani.

Deputatul PSRM, Alla Darovannaia, unul din autorii inițiativei legislative, a declarat că în prezent această categorie de persoane nu poate primi pensia pentru limita de vârstă.

”Propunem majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și persoanele vârstnice care nu au confirmat stagiul de cotizare de minim 15 ani și, respectiv, nu pot beneficia de pensia pentru limita de vârstă”, a explicat deputatul.

În prezent, potrivit legislației naționale, cuantumul alocaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi constituie 40 la sută din cuantumul pensiei minime pentru persoanele cu dizabilităţi severe, accentuate şi medii, stabilit anual de către Guvern. Cuantumul alocaţiei pentru persoane vârstnice constituie 20 la sută din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă, stabilit anual de către Guvern.

”Aceste alocații sociale sunt sub limita minimului de existență”, a declarat Darovannaia.

Potrivit inițiativei deputaților PSRM, din 1 ianuarie 2020, cuantumul alocației sociale pentru persoanele cu dizabilități va fi de 80 la sută din cuantumul pensiei minime pentru persoanele cu dizabilităţi severe, accentuate şi medii, stabilit anual de către Guvern, iar cel al persoanelor vârstnice – de 50 la sută din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă.

În prezent, cuantumul pensiei minime de dizabilitate constituie de la 539 de lei până la 809 lei, în funcție de gradul de dizabilitate. Cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă este în prezent de 1079 de lei.

Darovannaia a precizat că mijloacele financiare pentru majorarea acestor alocații sociale au fost identificate în Cadrul Bugetar pe Termen Mediu pe anii 2020-2022. De majorarea acestor alocații se vor bucura 21 de mii de persoane.

”Nu este un proiect politic, ci unul social. Trebuie să asigurăm un minim de existență pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Gradual vor fi majorate și alocațiile sociale la alte categorii de populație”, a menționat deputatul PSRM.

Proiectul PSRM a fost susținut cu votul a 81 de deputați.

NTV Moldova

Лента новостей

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Все права защищены.
При любом использовании материалов НТВ ссылка (для сайтов - гиперссылка на www.ntv.md) обязательна.