В закладки
Terenuri pierdute din cauza juriștilor
Capitala ar fi pierdut mai multe terenuri și proprietăți din cauză că juriștii Primăriei nu s-au prezentat la ședințele de judecată, în care erau examinate litigiile cu pricina. Informația a fost făcută publică de către viceprimarul Ilie Ceban. El urmează să evalueze prejudiciul provocat municipiului și numărul de dosare pierdute fie intenționat, fie din neglijență, iar funcționarii care se fac vinovați de aceste cazuri vor fi denunțați la procuratură.

Viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban, a precizat că a primit de la funcționari Primăriei informațiile privind neprezentarea intenționată a juriștilor la mai multe ședințe de judecată. Este vorba despre dosarele în care Primăria a cerut anularea unor contracte privind vânzarea terenurilor municipale.

"Se pierd dosare intenționat, nu se prezintă juriștii la ședință, nu sunt pregătiți de ședință. Lucrurile acestea nu le cunosc doar din auzite, le cunosc din surse direct. Acum urmează să stabilim dacă juriștii nu se prezintă la ședință în mod intenționat și de câte ori nu s-au prezentat, câte dosare au fost pierdute pe această cale și dacă așa a fost atunci nu o să-mi asum eu, ci o să-și asume organele de drept. Dacă cele ce am spus vor fi confirmate, atunci cu siguranță ar trebui să fie pornite dosare penale", a spus Ilie Ceban.

Ilie Ceban a mai declarat că va cere de la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău lista dosarelor aflate pe rol și cele pierdute, din motivul absenței juriștilor Primăriei.

"Juriștii noștri nu se prezintă la ședință. Cauzele sunt scoase de pe rol și, în așa fel, noi pierdem teren sau alte bunuri municipale. Acestea sunt neglijențe sau rea-intenție. Orice rea-intenție o să fie documentată și transmisă organelor de corupție. Nu o să mai admitem nici neglijențe în acest domeniu. O să avem o mare luptă aici și o să conlucrăm cu toate direcțiile de forță ca noi să îmbunătățim situația în Primărie", a precizat Ilie Ceban.

Șeful Direcției Asistență Juridică a Primăriei Capitalei, Valeriu Bogdan, a negat că ar exista situații descrise de viceprimarul Ilie Ceban. El a precizat că Primăria și Consiliul municipal Chișinău sunt vizate în aproximativ 1.500 de dosare, iar cei 15 juriști nu fac față numărului atât de mare de litigii.

"Mai atent cu asemenea declarații despre dosare penale. Mai întâi faptele trebuie să fie verificate și apoi să venim cu anumite, cel puțin, presupuneri sau acuzații. Fizic, câteodată, nu se reușește să se prezinte la toate instanțele.Din anul 2017, de când sunt șef al Direcției Asistență Juridică, nu cunosc niciun caz prin care Primăria a fost deposedată de anumite terenuri sau a fost adus prejudiciu, iar dacă sunt, vom veni cu... noi suntem transparenți pe absolut fiecare litigiu și pe fiecare caz separat", a mai adăugat Valeriu Bogdan.

Valeriu Bogdan a mai precizat că Direcția Asistență Juridică are 19 angajați din necesarul de 31. la ședința operativă a serviciilor municipale, primarul general Ion Ceban le-a solicitat viceprimarilor să verifice legalitatea gheretelor în care sunt comercializate țigări în apropierea instituțiilor de învățământ, iar pretorilor le-a dat un termen de 10 zile să le evacueze pe cele amplasate la o distanță mai mică de 200 de metri de școli și spitale. De asemenea, i-a stabilit un termen de o săptămână șefului Direcției Generale Comerţ, Alimentaţie Publică şi Prestări Servicii, Marcel Zambițchi, pentru a sista activitatea ilegală a localurilor în care se vinde alcool.

Săptămâna trecută, la indicația primarului general Ion Ceban, a fost închis un local din preajma Liceului ”Mihail Sadoveanu” din Capitală, în care erau comercializate țigări băuturi alcoolice.

NTV Moldova

Лента новостей

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Все права защищены.
При любом использовании материалов НТВ ссылка (для сайтов - гиперссылка на www.ntv.md) обязательна.