В закладки
Fumatul ucide anual mii de moldoveni
Numărul mare al deceselor din cauza bolilor cauzate de fumat și consumul de tutun printre minori. Acestea au fost astăzi principalele probleme discutate în ședința Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Holostenco, a anunțat că, anual, 4.700 de moldoveni mor din cauza bolilor provocate de fumat.

Potrivit autorităților, numărul deceselor provocate de consumul de tutun depășește 10 la sută din total.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Ianuș Erhan, a declarat că instituția pe care o reprezintă desfășoară, periodic, discuții în școli și în locurile publice despre daunele fumatului.

"Organizarea și desfășurarea mai multor întâlniri în primul rând cu cetățenii - în stradă, blocuri, prin curți și cu diferite grupuri de cetățeni, fiind și un număr fixat de 13.800 de persoane în colectivele de muncă, la care au participat 13.275 de persoane. În instituțiile de învățământ cu prezența a 16 mii de persoane. Totodată au fost înaintate sesizări în adresa agenților economici care comercializează produse din tutun pentru lichidarea lacunelor de pe stradă și întreprinderea măsurilor de ajustare a spațiilor gestionate la cerințele legii, prin controlul tutunului, în total 86 de sesizări de acest gen", a spus Ianuș Erhan.

Activistul civic Rodion Gavriloi a propus revizuirea Legii cu privire la tutun şi la articolele din tutun.

"În primul rând, deja aceste gherete care încalcă prea mult timp legislația - să fie evacuate. Eu am vorbit ieri cu domnul viceprimar al municipiului Chișinău, cu domnul Chironda. Dânsul a rugat foarte mult consiliul să vină cu demers și demersul nostru cred că ar trebui să fie evacuarea acestor gherete, deoarece după 20 mai 2020, când aceste țigări vor fi ascunse, noi nu vom putea să depistăm cine vinde și cine nu vinde", a precizat Rodion Gavriloi.

În urma discuțiilor, Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului a identificat câteva soluții pentru problema numărului mare al fumătorilor. Printre acestea, evacuare gheretelor în care sunt vândute produse din tutun din zonele aflate în apropierea spitalelor și școlilor.


NTV Moldova

Лента новостей

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Все права защищены.
При любом использовании материалов НТВ ссылка (для сайтов - гиперссылка на www.ntv.md) обязательна.