В закладки
Ion Ceban, lider în sondaje
Candidatul PSRM pentru funcția de primar general al Capitalei, Ion Ceban, continuă să se bucure de cel mai mare sprijin din partea alegătorilor. Potrivit celui de-al treilea sondaj de opinie, realizat de comunitatea ”WatchDog” și CBS-AXA, dacă mâine ar avea loc alegerile locale generale pentru funcția de primar, reprezentantul socialiștilor ar întruni cele mai multe voturi, aproape 42 la sută. Cercetarea a mai arătat că cele mai multe mandate în Consiliul municipal Chișinău le-ar reveni, de asemenea, socialiștilor.

Întrebați ”Dacă mâine ar avea loc alegerile pentru primarul general de Chișinău, cum ați vota?”, cei mai mulți dintre oamenii deciși, adică 41,8 la sută, au răspuns că îl vor vota pe candidatul socialiștilor, Ion Ceban. Pe locul doi s-a clasat candidatul blocului ”Acum”, Andrei Năstase, care ar întruni 33,8 la sută din voturi. Pe locul trei se situează candidatul PL, Dorin Chirtoacă, pentru care ar vota 8,2 la sută dintre locuitorii Capitalei.

La întrebarea ”Dacă mâine ar avea loc alegerile pentru Primăria municipiului Chișinău, pentru care partid ați vota în consiliul municipal?”, învingător a ieșit Partidul Socialiștilor, care ar acumula aproape 30 la sută din sufragii, fiind urmat de Blocul ”Acum”, cu 22,7 la sută din voturi.

Urmează Partidul Liberal, cu 3%, Partidul Democrat cu 2,6%, Partidul Șor cu 2,4%, PCRM nu are un candidat pentru funcția de primar în Chișinău, dar participă la alegerile pentru Consiliul Municipal. Putem estima că vor fi două fracțiuni mari în Consiliu - PSRM și Blocul ”Acum”, lucru destul de evident înainte de nceputul alegerilor, dar încă cel puțin trei, patru partide vor fi prezente cu grupuri mici în Consiliul Municipal, deci nu va exista un consiliu bicolor.

Întrebați ”Cum veți proceda, dacă în turul doi al alegerilor primarului general de Chișinău ar ieși următoarele perechi de candidați?”, peste 35 la sută dintre subiecții intervievați au răspuns că îl vor vota pe Ion Ceban, în timp ce 29,4 la sută - pe Andrei Năstase. În același timp, 5,5 la sută dintre locuitorii Capitalei au răspuns că vor vota împotriva ambilor candidați, iar 11,7 la sută - că nu vor participa la alegeri.

Cercetarea a mai arătat că peste 63 la sută dintre alegători vor participa la scrutin, iar 11,3 la sută vor participa, dacă nu se vor confrunta cu vreun impediment. În același timp, 8,4 la sută au declarat că mai degrabă vor participa, iar 9,4 la sută - că nu vor participa. Sondajul a fost realizat în perioada 5-13 octombrie, pe un eșantion de 431 de persoane și are o marjă de eroare de 4,7%. Sondajul a fost finanțat de National Endowment for Democracy, în cadrul unui proiect implementat de comunitatea Watchdog.

NTV Moldova

Лента новостей

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Все права защищены.
При любом использовании материалов НТВ ссылка (для сайтов - гиперссылка на www.ntv.md) обязательна.