В закладки
Spațiu pentru copiii cu nevoi speciale
Un teren de joacă pentru copiii cu nevoi speciale a fost inaugurat în curtea Școlii auxiliare specializate numărul 6 din sectorul Râşcani al Capitalei. De peste trei ani, instituția de învățământ își desfășoară activitatea în clădirea unei foste grădiniţe şi nu dispunea de propriul teren de joacă, adaptat la condiția elevilor cu nevoi speciale. Soluția a venit din partea consilierilor municipali socialiști, care au promovat proiectul privind alocarea din bugetul municipal a 160 de mii de lei pentru amenajarea terenului de joacă.

Copiii au fost entuziasmaţi şi, deşi unele mişcări li se dau mai greu, nu au renunţat să se bucure din plin de noul teren de joacă, spun profesorii.

"Până nu demult, copiii se jucau pe asfalt. Din păcate, nu puteam să organizăm niciun fel de jocuri, nici sportive şi nici de mişcare, deşi sunt foarte necesare copiilor noştri. Şi, iarăşi, grație Partidului Socialiştilor, care a venit, a examinat gardul, care şi el este vechi - are peste 50 de ani, a lansat propunerea în consiliu. Suntem foarte bucuroşi că totul a fost aprobat şi, săptămâna viitoare, încep şi lucrările de construcţie a unui nou gard" , a spus Svetlana Daniliuc, directoarea Şcolii Nr. 6 din Capitală.

Și părinții copiilor cu nevoi speciale au apreciat schimbările din curtea şcolii, dar şi bucuria de pe feţele micuţilor.

Copiii au pregătit pentru inaugurarea terenului de joacă un concert de toamnă. Printre oaspeţi a fost şi soţia ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Tatiana Vasneţova, care i-a dăruit şcolii un lot de carte şi de caiete, concepute special pentru copiii cu nevoie speciale.

"Am reușit, prin negocieri cu partea voastră şi cu a noastră, să aducem şi să asigurăm literatură specializată în limba rusă. Este foarte important. Sunt aproape 200 de titluri de manuale, cărţi şi caiete, de care se vor folosi învăţătorii şi pedagogii, dar şi copiii, care, sper, vor învăţa cu plăcere din aceste manuale" , a menționat Tatiana Vasneţova.

Prezent la ceremonie, deputatul socialist Adrian Lebedinschi, președinte al Comisie Cultură, Ştiinţă, Educaţie, Tineret, Sport şi Mass Media, a anunţat că, în prezent, este elaborat un proiect de lege în care este acordată atenţie mai mare copiilor cu nevoie speciale.

"Avem practica implementării în republică a anumitor proiecte, care au avut efecte pozitive, dar şi unele mai puţin pozitive. Prin urmare, până la finele acestui an, îi vom aduna pe toţi conducătorii şcolilor speciale, ca să vedem ce proiecte, programe sunt cele mai eficiente, să avem o abordare individuală pentru fiecare copil şi să găsim acea vervă, care să ne permită să creştem un cetăţean demn al Republicii Moldova" , a declarat Adrian Lebedinschi.

În Școala auxiliară numărul 6 din sectorul Râşcani al Capitalei studiază 88 de copii cu nevoi speciale. Mulţi dintre ei suferă de sindromul Down sau de autism.

NTV Moldova

Лента новостей

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Все права защищены.
При любом использовании материалов НТВ ссылка (для сайтов - гиперссылка на www.ntv.md) обязательна.