Marcați
2017 aduce noi scumpiri
Accizele pentru carburanți vor crește, în anul viitor, Începând cu anulul viitor preţurile la carboranţi, ţigarete şi alcool s-ar putea scumpi. Guvernul a decis să majoreze cota accizelor la aceste produse. Modificările se conţin în noul proiect de politică fiscală aprobat, miercuri, de Cabinetul de Miniştri. Prin operarea acestor majorări, statul speră să acumuleze în buget peste 633 de milioane de lei.

Din 2017 urmează să fie majorată cu 5 la sută cota de impozit a veniturilor persoanelor fizice care vor transmite în arendă sau locaţiune un bun imobil. Din această măsură statul vrea să obţină 2,7 milioane de lei. De asemenea va fi majorat de la 0,1% la 0,4% impozitul pentru bunul imobil cu altă destinaţie decât cea locativă sau agricolă. Totodată, a fost exclus dreptul contribuabilului de a beneficia de o reducere de 15 la sută din suma impozitului pe bunurile imobiliare, dacă achita suma integrală pînă la data de 30 iunie.

"Acordarea dreptului autorităţilor publice locale de astabili de sinestătător mărimea scutirii impozitului de la plata bunurilor imobiliare pentru persoanele de vârsta pensionară, persoanele cu dizabilităţi. Scutirile stabilite în Codul Fiscal vor fi valabile până când autoritatea locală adoptă o altă decizie", a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Tot de la anul viitor urmează să fie majorate accizul la produsele petroliere importate, la ţigarete şi alcool. Astfel, la 1000 bucăţi de ţigarete cu filtru cota accizelor va fi de 350 de lei plus 12 la sută din preţul pachetului vândut, dar nu mai puţin de 460 de lei. La ţigaretele fără filtru cota accizului va fi majorată cu 40 de lei. Cât priveşte cota accizelor la produsele petroliere, acestea vor fi stabilite în Codul Fiscal pe o perioadă de trei ani, ceea ce va asigura o predictibilitatea pentru mediul de afaceri, cât şi pentru veniturile bugetare.

Ministerul Finanţelor a mai propus micşorarea cota accizelor de la 3,72 de euro până la 2,5 euro pentru autotorismele cu capacitatea cilindrică mare. Cota accizului urmează să fie stabilită în lei, fiind aplicată rata medie a cursului valutar oficial de 22,24 de lei pentru un euro.

În cadrul şedinţei de Guvern unii miniştri s-au arătat deranjanţi că în proiectul de document nu s-au regăsit unele propuneri parvenite de la ministere.

"În sinteza proiectului nu este inclusă poziţia ministerului care a fost expusă prin avizul din 21 septembrie 2016. Vin cu următoarea propunere: ori colegii examinează acum că sunt vreo patru pagini ori venim cu amendamente suplimentare pentru deputaţi pe platforma parlamentară. Dar poziţia noastră nu este examinată deloc, nici pozitivă, nici negativă", susține ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.

" Să mergem cu proiectul şi să-l aprobăm în varianta propusă de către ministerul Finanţelor. Între timp dacă mai sunt careva întrebări atunci o să mergem la colegii din Parlament să vină în formă de amendamente care vor fi examinate încă o dată", a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Proiectul politicii fiscale urmează să fie examinat şi aprobat de către Parlament.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).