Marcați
Spitale suprasolicitate
Centrul de tratare a pacienților infectați cu virusul COVID-19 de la Comrat este suprasolicitat de mai multe zile. În instituția cu o capacitate de 62 de paturi se află 70 de oameni. Medicii menționează că noul coronavirus a început să se manifeste mai agresiv, încât a crescut numărul pacienților internați în stare gravă. Dacă tendința se va păstra, autoritățile Găgăuziei vor fi nevoite să deschide încă un centru pentru tratamentul oamenilor contaminați cu virusul COVID-19.

Dintre cei 70 de pacienți internați în Centrul COVID-19 de la Comrat, 66 au diagnosticul confirmat. Jumătate se află în stare gravă și necesită ventilare pulmonară asistată. În timp ce instituția este suprasolicitată, zilnic, acolo sunt aduși zeci de oameni.

Nina Railean, managerul Spitalului raional Comrat: „Starea acestor oameni este și mai gravă, comparativ cu anul trecut, cu pacienții pe care i-am tratat. Virusul este o astfel de vietate, nici nu știu cum să-i spun, care suferă mutații, își schimbă caracteristicile. Probabil, virusul care provoacă acum infecția, de asemenea, a suferit mutații, a devenit mai agresiv, se răspândește mai repede. Noi avem astăzi în stare gravă aproximativ 11 oameni, iar de gravitate medie - 30. Ei toți necesită nu doar tratament medicamentos, ci și oxigenare”.

În opinia medicilor, agravarea situației epidemiologice s-a produs din cauză că oamenii au început să neglijeze măsurile de protecție împotriva infecției.

Nina Railean, managerul Spitalului raional Comrat: „Cu siguranță, oamenii s-au cam relaxat. Mă adresez către toți cetățenii, aveți grijă de apropiații voștri. Măsurile de profilaxie sunt destul de simple - spălatul pe mâini, purtarea măștii, evitarea locurilor cu multă lume și evitarea strângerilor de mână”.

În timp ce majoritatea cetățenilor respectă măsurile de protecție, unii recunosc faptul că nu poartă masca sanitară.

La Centrul COVID-19 din Comrat situaţia este alarmantă. Deocamdată, medicii reuşesc să facă faţă fluxului de pacienți, însă, în caz de necesitate, Direcţia Sănătate preconizează să deschisă încă o secţie pentru tratarea coronavirusului.

Svetlana Duleva, șefa Direcției Sănătate a Găgăuziei: „Dacă va fi o necesitate stringentă, avem posibilitatea să reprofilăm alte secţii, ca să-i internăm pe toţi cei care au nevoie. Sigur, nu ne dorim acest lucru, fiindcă au nevoie de spitalizare nu doar cei infectaţi cu COVID, dar şi pacienţii cu boli cronice, cu patologii acute. Noi ţinem cont de nevoile tuturor oamenilor”.

Doar duminică, în autonomia găgăuză au fost prelevate opt teste, iar șapte au fost pozitive. Numărul total al pacienților din regiune a ajuns la 5.000.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).