Marcați
Acuzați de implicare în frauda bancară
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată dosarul privind prejudicierea statului cu aproximativ 19,4 milioane lei de către o companie de construcții. Bănuite sunt cinci persoane, inclusiv administratori ai companiei, care au contractat, în 2010, un credit de 1,2 milioane de euro de la Banca de Economii, sub pretextul că ar procura un tomograf.

Potrivit procurorilor, inculpații au solicitat și obținut banii pentru procurarea tomografului în baza unui plan de afaceri fals. Valoarea de piață a dispozitivului medical era de aproximativ 300 de mii de euro. După ce solicitarea de acordare a creditului a fost acceptată, compania a scos banii în afara țării, pentru a crea impresia că sunt folosiți conform scopului declarat. Ulterior, inculpații au cerut returnarea banilor în Moldova și i-au folosit în propriile scopuri. Astfel, au contribuit la devalizarea activelor statului în Banca de Economii.

În 2010, autorităților le reveneau mai mult de 56 la sută din acțiuni. Procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile ce le aparțin inculpaților, în valoare de peste 19 milioane lei, pentru a asigura restituirea prejudiciului cauzat statului. Procurorii au mai anunțat că o persoană se află în arest la domiciliu, alta - sub control judiciar, iar alți au interdicție de a părăsi localitatea.

Investigația a fost inițiată de Procuratura Anticorupție în 2017, însă a fost abandonată aproximativ trei ani. Ulterior, în aprilie 2020, a fost reluată, încât, în octombrie 2020, figuranților le-a fost atribuit statutul de învinuiți. Procuratura continuă investigațiile pentru tragerea la răspundere și a responsabililor din cadrul Băncii de Economii implicați în comiterea infracțiunii. Potrivit legislației, cei cinci inculpați riscă închisoare de la opt până la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la cinci ani.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).