Marcați
Au donat șansă la viață
Peste 500 de militari ai Armatei Naționale și studenți ai Academiei Militare ”Alexandru cel Bun” s-au alăturat campaniei de donare a sângelui și plasmei. Produsele sangvine vor fi utilizate la tratarea pacienților infectați cu virusul COVID-19, aflați în stare gravă. Acțiunea este organizată de Ministerul Apărării, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui și are scopul de a contribui la completarea rezervelor de componente sangvine, în contextul cererii în creștere.

Soldații au fost supuși controlului medical la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Comandantul companiei Gărzii de Onoare, Vitalie Josan, este unul dintre voluntarii care au donat plasmă convalescentă. S-a infectat în luna octombrie și a trecut mai ușor tratamentul împotriva virusului COVID-19. Când a aflat că poate contribui la salvarea altor pacienți, nu a stat mult pe gânduri.

Vitalie Josan, comandat compania Garda de Onoare: „Urmărind ultimele știri, situația în republică este deja foarte alarmantă. Multe persoane se îmbolnăvesc și persoanele care au trecut deja prin această situație ar fi mai bine să se mobilizeze și să ajutăm pe cei care sunt în stare critică, ca să depășească situația dată.

Militarii spun că sunt bucuroşi să contribuie la salvarea vieților și speră că exemplul lor va fi urmat de mai mulți cetățeni.

Din cei peste 500 de militari care s-au alăturat campaniei, peste 60 au fost infectați cu virusul COVID-19 și au donat plasmă convalescentă. Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a declarat că Armata Națională va fi alături de cetățeni ori de câte ori va fi nevoie.

Victor Gaiciuc, ministrul Apărării: „Armata este întotdeauna alături de popor. Armata nu poate să fie indiferentă de acele probleme care există în societate. În afară de faptul că ea este menită să apere țara, ea, totodată, își îndeplinește o misiune foarte nobilă - de a ajuta poporul, în caz de calamități. În viziunea mea, pandemia COVID-19 este o calamitate pentru întreaga lume, inclusiv și pentru țara noastră. Este o acțiune de a contribui la ameliorarea situației în țara noastră, de a se lupta cu această pandemie.

Directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, a declarat că, în ultimele luni, din cauza pandemiei, cererea pentru produsele sangvine a crescut semnificativ în instituțiile medicale.

Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui: „Eritrocitele, sângele roșu, avem o rezervă suficientă pentru trei săptămâni. Pentru cele plasmatice, este o rezervă suficientă pentru o lună de zile. Cel mai prost stăm la capitolul plasmă convalescentă. Numărul acestor doze de plasmă sangvină convalescentă, practic, ne ajung doar pentru următoarea zi, de a oferi numărul necesar spitalelor. Acum, ca niciodată, este necesar să ne mobilizăm, cei care întrunim toate criteriile pentru donare de plasmă, să ne prezentăm la punctele de colectare a sângelui”.

Campania de donare a sângelui și plasmei se va desfășura în perioada noiembrie-decembrie, atât în municipiul Chișinău, cât și la Bălți și Cahul. În luna septembrie, în cadrul unei campanii similare, militarii Armatei Naţionale au donat 466 de doze de sânge și 83 de doze de plasmă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).