Marcați
Vor plăti pentru deciziile injuste
Judecătorii care vor emite hotărâri injuste, în baza cărora țara va fi condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, vor fi trași la răspundere. Mai exact, vor fi sancționați disciplinar și obligați să plătească despăgubirile stabilite de CEDO. Dreptul de regres împotriva judecătorilor urmează a fi instituit de Parlament. Comisia Juridică, Numiri și Imunități va propune votarea în lectura a doua a unui proiect de lege în acest sens.

Judecătorii vor purta răspundere materială proporțional gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres, prin care statul solicită restituirea despăgubirilor. Magistrații urmează a fi trași la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentință definitivă, a fost stabilită vinovăția lor sau a fost constatată intenția sau neglijența gravă în cadrul unei proceduri disciplinare. Și procurorii riscă sancțiuni, potrivit aceleiași inițiative legislative.

Termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de un an din data devenirii irevocabile a hotărârii instanței naționale sau internaționale, dar nu mai târziu de cinci ani din data comiterii abaterii. Pentru asta, Parlamentul urmează să modifice Legea cu privire la statutul judecătorului, Codul civil, Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, Legea cu privire la agentul guvernamental și Legea cu privire la Procuratură.

În ultimii 19 ani, Republica Moldova a plătit peste 15,5 milioane de euro pentru aproximativ 450 de dosare pierdute la Strasbourg. Asta înseamnă aproximativ 300 de milioane de lei sau 158 de mii de pensii medii. Cele mai mari despăgubiri, de 9,4 milioane de euro, au fost plătite în anul 2008.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).