Marcați
Alocații mai mari pentru medicină
Cheltuielile pentru domeniul sănătății vor fi majorate, în anul 2021, cu 35 la sută, comparativ cu acest an. Proiectul fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medical prevede venituri de 11,3 miliarde de lei. În același timp, documentul elaborat de Compania Națională de Asigurări în Medicină nu prevede scumpirea primei de asigurare medicală obligatorie, care va rămâne la nivelul de 4.056 de lei. Pentru angajați, aceasta va reprezenta nouă la sută din salariu.

Cea mai mare parte a alocațiilor pentru sănătate, adică 11 miliarde 158 de milioane de lei, va fi utilizată pentru achitarea serviciilor medicale curente. Această sumă este cu peste 2,9 miliarde de lei sau cu 35,6 la sută mai mare, comparativ cu acest an.

5,8 miliarde de lei vor fi destinate asistenței medicale spitalicești, inclusiv tratamentului pacienților infectați cu noul coronavirus. Pentru medicina de urgenţă, care este în linia întâi a luptei împotriva infecţiei COVID-19, statul va majora finanțarea cu 52,1 la sută sau cu aproape 370 de milioane de lei. Bugetul serviciilor de urgenţă va depăși un miliard de lei. Potrivit CNAM, în 2021 vor creşte și finanţările pentru medicamentele compensate.

În acest scop, sunt prevăzute fonduri de aproape 680 de milioane de lei sau cu 23,7 milioane mai mult, comparativ cu suma aprobată pentru acest an. Proiectul bugetului mai prevede sumele necesare pentru majorarea cu 30 la sută, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor personalului instituțiilor medico-sanitare publice. Sunt prevăzute resurse şi pentru sporuri salariale pentru personalul antrenat în acordarea asistenţei medicale persoanelor infectate cu virusul COVID-19.

Pentru a intra în vigoare, proiectul fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală urmează să fie aprobat de Guvern și votat în Parlament.

NTV Modova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).