Marcați
Sprijin pentru femeile în afaceri
Nouă femei din țara noastră au primit finanțare nerambursabilă de până la un milion 649 de mii de lei pentru dezvoltarea afacerilor. Sprijinul este acordat cu scopul de a extinde serviciile pe piața externă. Contractele au fost semnate astăzi cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în cadrul unei noi etape a programului ”Femei în afaceri”. Potrivit estimărilor, banii vor stimula atragerea investițiilor de, cel puțin, 17,4 milioane de lei.

Ala Băbălău este una dintre beneficiarele proiectelor mari ale programului ”Femei în afaceri”. În 2007, și-a înființat o afacere în domeniul panificației, în raionul Drochia. Produsele de patiserie ajung în mai multe raioane, însă Ala își dorește să acceseze și piețele externe. Seceta din acest an i-a afectat afacerea, însă fondurile de un milion și 300 de mii de lei din partea statului au ajut-o să reziste.

Ala Băbălău, antreprenoare: „O să fie un suport foarte bun pentru noi, pentru că investiția este mai mare, dar asta este un ajutor foarte bun pentru noi. Mai cu seamă anul acesta, când noi deja credeam că să ne stopăm și era foarte bine-venit grantul. Chiar și seceta ne-a afectat, pentru că a crescut foarte tare prețul la cereale, la grâu, făină. Asta este o parte din investiție, urmează să cumpărăm utilaj modern, nou, să pun o linie.

O altă beneficiară a programului este Elena Vetrici din satul Chirileni, raionul Ungheni. Se ocupă de cultivarea fructelor goji din 2015. Anul trecut, grație programulelor ”PARE 1+1” și ”Femei în afaceri”, lansate de ODIMM, și-a procurat o uscătorie de fructe și echipament pentru extragerea mierii. A participat la concurs pentru a-și construi o cameră frigorifică și o linie de procesare.

Elena Vetrici, antreprenoare: „Până anul acesta, fructele au fost vândute în stare congelată către România și România le procesa și era ca produsul lor finit și eu m-am gândit de ce nu l-am procesa pe loc, în Moldova, și să-l avem ca produs din Moldova, să mergem la export cu produsul finit, adică, vom obține dulcețuri, sucuri, la baza cărora vor sta anume pomușoarele de goji, care vor fi în amestec cu diferite pomușare ca căpșuna, zmeura.

Elena a subliniat importanța finanțării nerambursabile din partea statului, mai ales în condiții de criză.

Elena Vetrici, antreprenoare: „Este benefic, fiindcă anul acesta cum a fost cu multe neajunsuri, de unii singuri nu putem ca să procurăm utilajul. Datorită proiectului, vom procura linia de procesare și vom ieși pe piața națională și internațională cu produsul finit, unde anume va fi scris că, anume, este produs în Moldova. Ar fi o idee excepțională ca să mergem către Polonia cu produsele procesate.

Directoarea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Iulia Costin, a declarat că, la primul apel al acestui program au participat 90 de companii. Dintre cele nouă câștigătoare, șapte își desfășoară activitatea în domeniul producerii, una - în domeniul agriculturii, iar o companie prestează servicii IT. Suma totală a finanțărilor este de aproape 10 milioane de lei.

Iulia Costin, directorul general Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii: „Proiectele sunt foarte ambițioase. Sigur că sunt costisitoare, chiar mai mult decât această contribuție de 30 la sută. Noi am calculat că fiecare leu oferit în formă de grant, ne va da un efect în economie mai mult de doi la sută, adică multiplicatorul va lucra.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a declarat că susținerea și dezvoltarea afacerilor, inclusiv în mediul rural, este o prioritate a Guvernului.

Anatol Usatîi, ministrul Economiei și Infrastructurii: „Este una dintre cele mai bune investiții, investiții în oameni, în continuarea afacerilor. În special, dacă vorbim de situația grea, cauzată de pandemia de COVID în țară. Promovăm și export. Să spunem așa că producția agrarară care, pur și simplu se exporta ca materie primă și se procesa și în alte țări, unde rămânea și valoarea adăugată, locuri de muncă și taxe, acum vom face în Republica Moldova. Urmărim mai multe obiecte, și locuri de muncă, și locuri de muncă în mediul rural, locuri de muncă în întreprinderi care sunt administrate de femei și promovarea exportului.

Programul ”Femei în afaceri” a fost lansat în 2016. Deși perioada de implementare a expirat în 2019, Guvernul l-a extins pentru încă trei ani, adică până în 2022. Până acum, au fost finanțate 481 de companii, care au creat 1.925 de locuri de muncă.


NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).