Marcați
Nu au valorificat banii pentru proiecte
Suburbiile Capitalei au valorificat doar jumătate din banii pe care i-au primit de la bugetul municipal pentru proiectele de modernizare a infrastructurii. Despre asta a anunțat primarul general Ion Ceban, care i-a somat pe primari să valorifice banii rămași până la sfârșitul anului. Dintre cele 18 primării din municipiu, doar cinci au realizat toate cheltuielile planificate.

Potrivit consilierului primarului general al Capitalei, Olga Rusu, localitățile Codru, Colonița, Grătiești, Stăuceni și Vadul lui Vodă au reușit să valorifice banii alocați din bugetul municipal, în timp ce primăriile satelor Condrița, Durlești și Vatra au cele mai mari restanțe la acest capitol.

Olga Ursu, consilier al primarului general al Capitalei: „Între 50 de procente și 70. Eu aici nu vorbesc despre lucrările efectuate - poate primarii o să zică că lucrări deja sunt, ci despre sumele care au fost de fapt achitate. Budești a valorificat jumătate din banii alocați, Cricova - tot, mai mult de 50 de procente, Ghidighici - 50 de procente, Tohatin - puțin mai mult de 60 de procente, Bacioi - 72 de procente și, din păcate, avem câteva localități, care nu au asimilat absolut niciun leu din contul bugetului municipal. Acestea sunt Condrița - zero lei din două milioane alocate, Durlești, Ciorești, ce ține de stația de pompare a apei, și Vatra. Aici avem zero procente”.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „În ceea ce ține de rectificare vă rog foarte mult dacă este posibil, astăzi mâine până la masă să ne dați aceste priorități de redistribuție pe fiecare localitate și necesitățile suplimentare, dar ziceam rațional nu vorbim de sume foarte mari. Este probabil primul an în care avem atât de mari investiții în ceea ce ține de infrstructura din suburbii. Începând cu instituțiile educaționale, apeduct, canalizare, drumuri, etcetera. Urmează sper eu să avem și decizii foarte bune pe transport, suntem la ANSC cu acele autobuze ca să putem furniza localităților un serviciu de calitate în ceea ce ține de transport”.

De asemenea, primarii suburbiilor sunt îndemnați să prezinte proiectele care urmează a fi finanțate pentru anul viitor.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Prioritățile pentru anul viitor rămân aceleași, instituțiile educaționale și cele sociale în primul rând și suntem gata în continuare să cofinanțăm 70 la 30 aceste proiecte. Infrastructura - apeduct, canalizare, stație de pompare ceea, ce avem în continuare nemijlocit Tohatin, Budești și Cruzești, ceea ce avem în alte zone la Ciorescu sau la Cricova, ceea ce avem la Codru nemijlocit”.

Bugetul din acest an pentru lucrările de renovare în suburbii depășește 100 de milioane de lei, iar pentru anul viitor Primăria Capitalei își propune să-l majoreze cu 20 la sută.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).