Marcați
Utilizați antibioticele cu grijă
Rezistența bacteriilor la antibiotice este una dintre cele mai mari amenințări pentru domeniul sănătății publice. Declarația a fost făcută ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în contextul marcării săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței microbiene la aceste preparate. Ea a precizat că, din numărul total al medicamentelor administrate de moldoveni, aproape 10 la sută sunt antibiotice. La nivel mondial, din cauza infecțiilor provocate de bacteriile rezistente la antibiotice mor anual până la 700.000 de oameni.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că, odată cu pandemia de COVID-19, se atestă o creștere a frecvenței utilizării antibioticelor, ceea ce contribuie la accelerarea rezistenței microbiene.

Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „COVID-19 este cauzat de un virus. Nu este o bacterie și, prin urmare, antibioticele nu trebuie să fie utilizate pentru prevenirea sau tratarea infecțiilor virale, cu excepția acelor cazuri în care sunt prezente și infecții bacteriene. Riscurile utilizării iraționale pot crea bariere în tratamentul pacienților cu alte boli, cauzând diferite complicații și chiar decese. Pe fundalul rezistenței la antibiotice este imposibilă realizarea unor intervenții vitale, ca, de exemplu, transplantul de organe, chimioterapia, în cazul cancerului, terapia intensivă, dar și tratamentul bolilor antibacteriene.

Rezistența la antibiotice a microbilor reprezintă o problemă și pentru sănătatea animalelor. Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici, a declarat că administrarea excesivă și incorectă a acestor preparate în zootehnie poate duce la prezența lor în alimente.

Vladislav Cotici, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor: „Utilizarea abuzivă, necontrolată a antimicrobienilor la animale reprezintă unul din riscuri ca sursă de rezistență antimicrobiană pentru sănătatea publică umană. Pe lângă riscurile descrise, rezistența antrimicrobiană generează și costuri mai mari pentru crescătorii de animale, dat fiind faptul că tratamentele nu sunt ieftine, dar și a beneficiului în urma producției scăzute, și anume mă refer la producția scăzută de lapte, adaosul zilnic în greutate”.

Șefa laboratorului microbiologic din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Olga Burduniuc, a declarat că statisticile privind rezistența la antibiotice sunt îngrijorătoare.

Olga Burduniuc, șef laboratorul microbiologic Agenția Națională pentru Sănătate Publică: „În cadrul sistemului de supraveghere, datele raportate în 2019 atestă indici îngrijorători, și anume pe antimicrobienele care, la moment, sunt utilizate precum sunt betalactamine. În cazul că suspectați o infecție bacteriană, mergeți pentru a consulta un specialist, cu scopul ca să vă indice o investigație microbiologică. Nu utilizați tratamentul antimicrobian rămas de la cura precedentă. Preveniți rezistența antimicrobiană prin spălatul frecvent al mâinilor”.

La rândul său, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în țara noastră, Igor Pokanevici, a subliniat importanța utilizării responsabile a medicamentelor.

Igor Pokanevych, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova: „2020 a devenit o provocare pentru toți. Suntem cu toții implicați în pandemia de COVID-19, dar nu trebuie să uităm de alte amenințări existente astăzi, și anume rezistența antimicrobiană, care este una dintre amenințări. Responsabilitatea pentru utilizarea corectă a preparatelor îi revine fiecăruia dintre noi. Toate antibioticele trebuie administrate conform prescripților și trebuie să evităm automedicația”.

Oamenii spun că știu despre efectele negative ale administrării frecvente a antibioticelor, așa că preferă tratamentele naturiste.

Potrivit primului studiu național, realizat în 2018 pe un eșantion de 10.594 de pacienți din 67 de spitale, consumul de antibiotice a avut o pondere de 42,7 la sută. În perioada 18-24 noiembrie vor fi organizate mai multe acțiuni de informare a populației privind riscul administrării frecvente a acestui tip de preparate, prin organizarea conferințelor online, discuțiilor publice și individuale, emisiunilor radio și TV.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).