Marcați
Bani pentru tehnică agricolă modernă
Japonia îi oferă țării noastre un nou împrumut pentru modernizarea tehnicii şi echipamentelor agricole. Este vorba de 18,7 milioane de dolari, potrivit acordului semnat astăzi la Chișinău de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, și ambasadorul statului nipon, Yoshihiro Katayama. De asemenea, oficialii au semnat acordul de finanțare nerambursabilă pentru digitalizarea fondului Bibliotecii Naționale.

Guvernul de la Tokio va oferi cele 18,7 milioane de dolari prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională. Împrumutul este prevăzut pentru o perioadă de 40 de ani, cu o rată anuală a dobânzii de 0,1 la sută și o vacanţă de plată de 12 ani. Banii vor fi utilizaţi pentru finanțarea producătorilor agricoli, care intenționează să procure, în special, echipament pentru păstrarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor.

În același timp, cele peste 400 de mii de dolari, oferite în calitate de fonduri nerambursabile, vor fi utilizate pentru crearea Centrului Național de Digitalizare în cadrul Bibliotecii Naționale.

Oleg Țulea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: "Legăturile culturale și contactele între oameni sunt paliere pe care dorim să ne axăm mai activ în continuare în perioada imediat următoare. Am vrea să avem o cooperare aprofundată și în aceste domenii, promovând oportunitățile comerciale și de afaceri care generează noi locuri de muncă și creștere economică în Republica Moldova. Excelență, vă rog să transmiteți conducerii țării dumneavoastră, așa cum am vorbit și la întrevederea noastră scurtă tet a tet, profunda noastră recunoștință pentru acest sprijin generos și deosebit de necesar economiei Republicii Moldova".

Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova:"Noi am continuat, într-adevăr, să sprijim agricultura Moldovei în ultimii 20 de ani. Aș dori să să subliniez și eu, totodată, că în momentul de față, aici în Republica Moldova, ne aflăm într-o situație dificilă, creată de pandemie, și de către condițiile meteorologice nefavorabile. Dorim ca tehnica agricolă performantă achiziționată prin această asistență să fie utilizată într-o manieră cea mai eficientă de către fermierii din țară. Prin intermediul celuilalt proiect dorim să contribuim la rezervarea patrimoniului cultural Republicii Moldova care este atât de bogat".

Anterior, Guvernul Japoniei i-a donat țării noastre și un lot de medicamente antigripale pentru tratamentul pacienților infectați cu virusul COVID-19. De asemenea, a decis să ofere suplimentar asistență sub forma unui credit nerambursabil de un milion de dolari.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).