Marcați
Plan ambiţios de reformare a ţării
Reformarea justiției, economiei, agriculturii, sistemului educației, dar și implementarea unei ample reforme administrativ-teritoriale. Sunt principalele obiective ale Guvernului, anunțate de premierul Ion Chicu. El a precizat că aceste acțiuni vor scoate țara din starea de subdezvoltare, în care se află de câteva decenii. ”Dacă nu reformăm radical țara, ne-o pierdem, dragi moldoveni”, avertizează Ion Chicu într-o adresare către cetățeni, postată pe facebook.

Ion Chicu susţine că, într-o societate reformată, nu ar fi posibilă apariţia unor ”anormali de genul lui Şor şi Usatîi”, iar politicienii nu vor mai putea promova scindarea pe criterii geopolitice. Primul obiectiv important menționat de premier este reforma administrativ-teritorială.

”Avem cel mai mare aparat administrativ local per capita în toată Europa. Sute de primării, cu mai puțin de 700-1000 de locuitori. /.../ La Guvern, este pregătit conceptul acestei reforme, iar revenirea, în 2023, la o structură administrativ-teritorială rațională, similară celei de până în 2003, este absolut imperativă”, explică Ion Chicu.

Premierul menționează că este nevoie de o revoluție în justiție și în structurile de drept. ”Sistemul este absolut corupt și fără ”amputări nemiloase” șanse de izbândă nu avem. Ne trebuie ajutor extern și, din ce-am discutat deja cu mai mulți oficiali străini, un asemenea suport e posibil de obținut. /.../ Cred că trebuie să aducem în țară, temporar, câteva zeci de specialiști - procurori, judecători, specialiști anticorupție, vameși - germani, olandezi, scandinavi sau din alte țări europene dezvoltate, care ar ”alinia rapid epoleții noștri” la standardele europene, adică la ceea ce așteaptă oamenii din țară”, notează Ion Chicu.

Un alt obiectiv stabilit de premierul Ion Chicu este reformarea educației, în special, a învățământului profesional-tehnic și a celui universitar. ”Trebuie de redirecționat către colegii și școlile profesional-tehnice o parte din banii enormi pe care statul îi cheltuie pentru întreținerea zecilor de universități. Acestea, în ultimii 15-20 de ani, s-au transformat în adevărate feude, /.../ ce mutilează soarta tinerilor, care în loc să obțină studii calitative în universități, le pierd și pe acele din liceu. Avem pregătit, împreună cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, conceptul acestei reforme. În țară trebuie să rămână un număr optim de universități publice, nu mai multe decât au fost până în 1991”, a precizat premierul.

O altă prioritate anunțată este asigurarea unor investiții publice masive în infrastructură, inclusiv de pe piețele de capital internaționale. Concomitent, Guvernul intenționează să aplice o politică fiscală stimulatorie, dar şi să reformeze domeniul achizițiilor publice. De asemenea, este preconizată creșterea sprijinului oferit de stat pentru sectorul agricol şi infrastructura de irigare. Toate aceste măsuri şi reforme sunt în măsură să apropie integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, concluzionează premierul Ion Chicu.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).