Marcați
Judecătorii, lipsiți de facilități
Guvernul a anulat o serie de facilități de care beneficiau judecătorii la pensionare. Este vorba, în special, de renunțarea la actuala formulă de calcul, ce permite stabilirea pentru magistrați a unei pensii de câteva ori mai mari față de media pe țară. Potrivit autorităților, măsura va asigura mai multă echitate socială.

În hotărârea aprobată de Guvern se menționează că actualele condiții de pensionare a judecătorilor sunt mai favorabile, comparativ cu ceilalți salariați. Or, pensia medie lunară a unui judecător depășește 20.000 de lei sau de aproape 11 ori mai pensia medie, de 1.834 de lei. De asemenea, vârsta de pensionare a judecătorilor va fi majorată până la nivelul general de 63 de ani, față de 50 de ani, cât este acum.

"Această vârstă este unificată pentru toț, începând cu aprobarea acestui proiect, care sper să fie susținut, bineînțeles, și în Parlament. Deci, judecătorii ca și ceilalți angajați din Republica Moldova vor avea vârsta de pensionare de 63 de ani și, respectiv, va evolua această vârstă în funcție de politicile în domeniul respectiv pentru toți angajații. Excludem diferite ajustări speciale pentru judecători, a pensiie, diferiți coeficienți, etc. Toți suntem egali și toți trebuie să beneficiem de aceeași abordare în privinaț pensiilor", a spus Ion Chicu.

Modificările au fost operate la sugestia președintelui Igor Dodon, după ce ţara noastră a fost condamnată la CEDO şi obligată să achite despăgubiri de 70 milioane de lei unor oameni de afaceri. Înalta curte a constatat că judecătorii din ţara noastră nu le-au asigurat un proces echitabil.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).