Marcați
Protejați de creditorii neonești
Guvernul a înăsprit regulile de activitate pentru organizațiile de creditare nebancară. În special, au fost interzise dobânzile şi comisioanele exagerate, care ar duce la supraîndatorarea clienților. De asemenea, au fost introduse o serie de sancțiuni pentru companiile de creditare care admit abateri de la aceste norme.

Premierul Ion Chicu a menționat că legea trebuie implementată rapid, pentru că unele organizaţii de creditare îi obligă pe clienți să returneze sume de câteva ori mai mari, comparativ cu mărimea împrumutului obținut.

"Noi ne propunem şi prin aprobarea acestui proiect să sporim protecția potențialilor debitori, pentru că avem foarte multe persoane fizice care, actualmente sau pe perioada precedentă, au angajat credite şi sunt obligaţi acum să întoarcă trei-patru valori din suma iniţială. Sunt foarte multe cazuri de acest gen. De aceea, proiectul respectiv trebuie promovat de urgenţă şi de urmărit, şi de implementat în mod eficient", a specificat el.

Economistul Veaceaslav Ioniță susține că noile modificări îi vor proteja, în special, pe clienții companiilor de microfinanțare, care împrumută până la 50.000 de lei:"Sunt companii care practică dobânzi de 200%, 300% și 400% anual. Se primește că omul ia un credit de 1.000-2.000 de lei, dar întoarce de câteva ori mai mult decât a împrumutat bani. Înainte, Guvernul considera că piața este liberă - fiecare face ce vrea, dar viața a demonstrat că lucrurile nu stau chiar așa. Cetățeanul trebuie protejat. Una din formele de protecție este reglementarea. O reglementare foarte atentă, pentru a proteja consumatorul de credite mici".

Oamenii pe care i-am întâlnit în stradă ne-au spus că au auzit despre multe cazuri de îndatorare excesivă, din cauza companiilor de microfinanțare.

Conform proiectului aprobat de Guvern, organizațiile de creditare nebancară nu vor putea stabili comisioane şi dobânzi mai mari decât suma creditului luat, în cazul împrumuturilor pe o perioadă de până la doi ani. În cazul împrumuturilor de până la 50 de mii de lei, se interzice modificarea prevederilor contractuale, care ar duce la majorarea plăţilor pentru persoana care a contractat creditul. Recent, Partidul Socialiştilor a anunţat că va promova şi va susţine votarea în Parlament a acestui proiect de lege.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).