Marcați
Igor Dodon a discutat cu Recep Tayyip Erdogan despre aprofundarea relațiilor bilaterale moldo-turce
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut în cadrul vizitei sale oficiale în Turcia o întrevedere cu șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan. Întîlnirea a avut loc la Palatul Prezidențial din Ankara.

Igor Dodon a apreciat în cadrul discuției sale cu omologul turc nivelul avansat al relațiilor bilaterale stabilite între țările noastre. Potrivit șefului statuluii, această vizită este una istorică, deoarece alături de Președintele țării participă și prim-ministru, fapt care denotă importanța pe care o acordă Moldova parteneriatului său cu Turcia.

În cadrul dialogului cu președntele turc, Igor Dodon a constatat caracterul ascendent al relațiilor de colaborare moldo-turce în domeniul economic. Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2019, volumul comerțului bilateral a crescut cu 136 de milioane de dolari SUA (sau circa 40%) comparativ cu perioada similară din anul 2018. Exporturile mărfurilor din Moldova pe piața turcă s-au majorat cu 87 de milioane de dolari SUA, ceea ce constituie o creștere de 2,2 ori, în comparație cu perioada analogică a anului precedent. Ponderea exporturilor din Moldova către Turcia în totalul exporturilor către alte țări s-a dublat, crescînd de la 3,23% la 6,91%.

Șeful statului a adus mulțumiri părții turcești pentru asistența financiară şi tehnică acordată țării noastre prin intermediul Agenţiei Turce pentru Cooperare şi Coordonare (TIKA), care pe parcursul ultimilor ani a alocat peste 33 de milioane de dolari SUA pentru implementarea mai multor proiecte, în special în Autonomia Găgăuză. Patrea moldovenească a specificat că mizează pe extinderea proiectelor investiționale prin intermediul Agenției TIKA pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Igor Dodon a încurajat participarea companiilor turcești în proiectele investiționale de amploare planificate pe parcursul anului viitor în domeniul modernizării infrastructurii drumurilor.

”Am exprimat gratitudine părții turce pentru asistența acordată țării noastre în domeniul social, cultural, umanitar, exprimîndu-mi speranța că domnul Erdogan va putea participa la unul din evenimentele de dare în exploatare a unui obiect de menire socială, realizat de partenerii turci, care va avea loc pe parcursul anului 2020”, a declarat șeful statului.

De asemenea, în cadrul vizitei președintelui moldovean în Turcia a avut loc și prima ședință a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt. În cadrul acestei ședinței au fost stabilite obiectivele comune și strategia dezvoltării relațiilor în mai multe domenii, precum: politic, militar, de securitate, economic, comercial, energetic, transporturi, agricultură, turism, sănătate, cultură, știință și umanitar.

Avînd în vedere faptul că Turcia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali și de investiții ai Republicii Moldova, clasîndu-se pe locul 6, după valoarea capitalului investit și pe locul 7, după valoarea volumului schimburilor comerciale, s-a convenit să se organizeze la Ankara următoarea ședință a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare comercial-economică moldo-turcă.

De asemenea, la prima ședință a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt s-a convenit să se organizeze la Chișinău, în anul 2020, prima ședință a Grupului Comun de Lucru pentru Planificare Strategică, instituit în cadrul Consiliului, în vederea efectuării unui schimb de opinii cu privire la subiecte de interes de pe agenda bilaterală, regională și globală și pentru a identifica domeniile și proiectele prioritare de cooperare, aceasta urmînd a fi co-prezidată de Miniștrii Afacerilor Externe.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).