Marcați
Moldova și Turcia pledează pentru consolidarea relațiilor interparlamentare
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a fost invitată de omlogul său turc să participe la cea de-a 100 –a aniversare de la crearea Marii Adunări Naționale a Republicii Turcia, marcată pe 23 aprilie 2020. Inivitația a fost adresată în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde președintele țării, Igor Dodon, în Turcia.

Șeful statului a remarcat în cadrul discuției cu președintele Marii Adunări Naționale a Republicii Turcia, Mustafa Șentop, ritmul ascendent al dialogului politic moldo-turc și a apreciat buna cooperare stabilită între Legislativele celor două țări, atît la nivelul conducerii, cît și la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie și al comisiilor parlamentare.

”Am constatat cu satisfacție că dispunem de un cadru juridic bilateral amplu care include 72 de tratate bilaterale, iar 16 proiecte de tratate se află în proces de negociere. Am salutat faptul că astăzi această lista va fi extinsă cu încă patru tratate, ce vor fi semnate în cadrul primei ședințe a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt”, a declarat președintele țării.

Mustafa Șentop l-a informat pe Igor Dodon că, pe data de 21 decembrie, Parlamentul Turciei a ratificat Acordul interstatal cu țara noastră care prevede asigurarea reciprocă a protecției sociale a cetățenilor.

Șeful statului a mulțumit autorităților Republicii Turcia pentru ajutorul acordat Republicii Moldova și, în special Autonomiei Găgăuze, în domeniul social, cultural, umanitar.

Igor Dodon a exprimat interes pentru consolidarea cooperării interparlamentare moldo-turce în cadrul organizațiilor internaționale, precum și în combaterea terorismului internațional.

Președintele țării a pledat și pentru intensificarea schimbului de vizite între ambele Legislative la toate nivelurile, inclusiv la nivelul grupurilor de prietenie - ultima vizită la Chișinău a membrilor grupului parlamentar de prietenie al Republicii Turcia cu Republica Moldova a avut loc în anul 2017.

Președintele țării se află, la invitația președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, într-o vizită oficială la Ankara. Din componența delegației Republicii Moldova fac parte premierul Ion Chicu, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, bașkanul UTA Găgăuz Yeri, Irina Vlah, miniștri și alți demnitari de stat.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).