Marcați
Dodon: Filat, eliberat de fostul Guvern
Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că eliberarea din închisoare a fostului premier Vlad Filat a fost pregătită de către fostul Guvern. Șeful statului susține că există dubii privind legalitatea acestei decizii, dar și riscul ca mai mulți deținuți, care au comis crime grave, să iasă în libertate prin aceeași procedură.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că eliberarea lui Filat din închisoare s-a produs printr-o procedură suspectă de micșorare a termenului de detenție.

"Cum putea fi eliberat domnul Vlad Filat? Sunt două aspecte. Prima - reducerea termenului. Termenul de nouă ani a fost redus sumar cu 709 zile. Termenul inițial, din el s-a scăzut 709 zile. Cum s-a făcut acest lucru? Acest lucru s-a făcut prin două încheieri de judecată. Una - pe data de 30 iulie 2019. A doua - pe data de 28 octombrie 2019. Important, aceste decizii nu au fost atacate de fostul Guvern, de fosta guvernare. Cine a fost în fosta guvernare? Cine a fost prim-ministru? Cine a fost ministrul Justiției, care a gestionat acest dosar? Cred că răspunsul îl cunoașteți. Reducerea termenului de 709 zile a avut loc cu aprobarea tacită, neatacarea instanțelor de judecată de către fostul Guvern și ministru al Justiției", a spus Igor Dodon.

Șeful statului a mai declarat că există dubii în ceea ce privește componența comisiei care a studiat dosarul lui Filat și a cărei încheiere a stat la baza demersului șefului Penitenciarului Nr.13 de a-l elibera înainte de termen pe fostul premier. Componența acestei comisii a fost modificată de trei ori, a precizat Igor Dodon.

"Aici vorbim nu doar de caracterul ascuns al ședinței de ieri, pentru că nu a știut nimeni. Ministerul Justiției nu a fost pus la curent și cei din penitenciar, din subordinea Ministerului Justiției, care astăzi vor fi demiși, tot nu au spus nimic. Asta e altă întrebare, ancheta se va clarifia. Dar însăși decizia, care nu poate avea un caracter definitiv, pentru că ea poate fi atacată, aici sunt foarte multe semne de întrebare, care Ministerul Justiției trebuie să se clarifice și eu cred că ei se vor clarifica în temenele cele mai restrânse", a menționat șeful statului.

Igor Dodon a mai declarat că situația din sistemul judecătoresc este dezastruoasă, iar dacă nu vor fi întreprinse urgent măsuri există riscul ca din închisoare să fie eliberați mai mulți criminali.

"Este un haos în sistemul judecătoresc. Să spunem cum este. Nu vreau să dau vina pe nimeni. Lupta între CSM, Adunarea Generală a Judecătorilor, Procuratura, diferite clanuri. Eu am spus la emisiune, toți luptă între ei și, evident, în această situație cineva încearcă să profite. Riscurile sunt și mai mari. Deja în ultimele luni, când era fostul ministru și Guvern, unii criminali în lege, cu dosare pe omoruri, au fost eliberați pe același principiu. Noi, dacă nu facem regulă acuma, uitați-vă, ce am moștenit. Noi, dacă nu facem regulă acuma, în următoarele zile, săptămâni, oamenii care au dosare pe omoruri, hoți în lege, sunt gata să meargă pe aceeași procedură. Cum au mers? Foarte simplu. Șefii penitenciarelor din subordinea Ministerului Justiției, care acum e mare erou, făceau schemele astea, erau cointeresați sau nu, trebuie ancheta să clarifice. SIS-ul a informat pe Maia Sandu, în luna octombrie, că sunt riscuri de a se merge pe formula respectivă, pentru ca hoții în lege și hoții cu dosare pe omoruri să iasă din pușcărie. M-au informat și pe mine și eu am dat rezoluție. Este hârtie. Ministrul Justiției, clarificați-vă, nu permiteți, faceți regulă în penitenciare. În luna octombrie, ce au făcut? Au făcut comisii, ca să-i dea drumul lui Filat", a mai adăugat președintele țării.

Vlad Filat a fost eliberat din detenție marți, 3 decembrie, înainte de termen, în urma unei decizii a Judecătoriei Chișinău cu sediul la Ciocana. El a fost condamnat în 2016 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).