Marcați
Investigații în cazul filărilor ilegale
Fostul conducător al Serviciului de Informații și Securitate i-a asigurat fostului lider PD, Vlad Plahotniuc, o identitate falsă, cu numele Vlad Novac. Informația a fost făcută publică astăzi de către șeful statului, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Igor Dodon a precizat însă că Plahotniuc a fugit din țară în baza identității sale adevărate, iar pașaportul fals nu l-a mai utilizat. Tot la ședința CSS, președintele a cerut informații despre interceptările ilegale la care au fost supuși cetățenii în ultimii ani.

Informațiile care circulă în spațiul public privind identitatea falsă a lui Vlad Plahotniuc au fost confirmate oficial de președintele țării. Igor Dodon spune că obținerea unei identități false a fost posibilă cu implicarea Serviciului de Informații și Securitate. Această instituție le poate cere autorităților să elibereze acte de identitate false pentru agenți sub acoperire, a precizat șeful statului.

"S-a confirmat că, în anul 2018, fostul director SIS, domnul Botnari, a inițiat eliberarea a două identități suplimentare pentru doi cetățeni ai Republicii Moldova. Au fost perfectate, pe data de 29 iulie 2018, pe numele Novac Vladislav Vladimir, și pe data de 29 august 2018, pe numele Reznic Alexandr Mihai. Două identități suplimentare", a spus șeful statului.

Primul act de identitate a fost eliberat pentru Plahotniuc, iar al doilea - pentru o persoană care se află sub protecția anonimatului. Ambele acte nu au fost folosite pentru traversarea hotarului țării, a subliniat Igor Dodon:"Au fost întrebări și m-ați întrebat și dumneavoastră, dacă Plahotniuc a utilizat pașaportul Novac, pentru a ieși din țară, atunci când noi am avut evenimentele din iunie. Nu au fost utilizate aceste două pașapoarte, pentru a ieși de pe teritoriul Republicii Moldova".

Președintele țării a mai cerut informații privind interceptarea convorbirilor telefonice de către structurile de stat. S-a constatat că, cel mai mult, în ascultarea telefoanelor a fost implicat Ministerul Afacerilor Interne. Igor Dodon a cerut ca, în termen de o săptămână, să i se raporteze câte numere de telefon au fost interceptate și cine a dat ordin ca oamenii să fie filați.


"Eu cred că, în decurs de o săptămână, o să am exact câte numere de telefoane au fost interceptate, pentru că, dacă e să vorbim despre numărul de interceptări în 2018, au fost 10 mii. Ce înseamnă număr de interceptări? Asta nu sunt numere de telefoane. Un număr putea să fie interceptat de 10 ori, de exemplu. Anul trecut, au fost 10 mii de interceptări, iar anul acesta - 3.300. Eu vreau să înțeleg în baza la ce, cine și ce instituție a cerut asta. Pentru că, din aceste cifre, SIS-ul, anul curent, din 3.000 doar 200. Anul trecut, din 10 mii, doar 600 SIS-ul. Punctez aici că nu este vorba doar de politicieni, jurnaliști și tot ce s-a vehiculat în presă. Este vorba de o mulțime de acțiuni cu urmărire penală. Dar întrebarea de bază pe care am pus-o astăzi este cine a luat decizia să se recurgă la aceste interceptări. Și vreau să văd o statistică pe ani, pentru că, așa cum au spus astăzi unii colegi la Consiliul Suprem de Securitate, numărul interceptărilor crește atunci când se începe campania electorală", a menționat președintele țării.

Igor Dodon a mai solicitat să se renunțe la acest abuz față de cetățeni, iar Consiliul Suprem de Securitate a decis ca, o dată la trei luni, să ceară informații detaliate privind interceptările solicitate de structurile statului, pentru a elimina orice acțiune ilegală în acest domeniu.

"Pe viitor, astăzi conducătorii tuturor organelor de investigație au primit recomandarea CSS, ca toate aceste fărădelegi să nu mai fie. Vă dau un exemplu. Anul trecut, în justiție au fost 15 mii de doare, civile și penale - în total, iar interceptări au fost 10 mii. Nu cred că la fiecare dosar a fost câte o interceptare. E clar că a fost un caracter abuziv. Și am spus că, o dată în trei luni, noi, la CSS, o să facem analiză, ce s-a interceptat în ultimele trei luni. O dată în trei luni, informație detaliată ce a fost interceptat în ultimele trei luni, la inițiativa cui, de ce și pe ce dosare", a mai adăugat el.

Șeful statului a anunțat că, după ce va obține informații detaliate despre interceptările ilegale care s-au produs în ultimii ani, va veni cu o informații publice, încât oamenii să cunoască în detaliu cum s-a produs acest fenomen, iar vinovații să fie trași la răspundere.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).