Marcați
Președintele Igor Dodon a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate, în noua componență
Autoritățile Moldovei vor solicita Statelor Unite, Marii Britanii şi României informaţii privind aflarea pe teritoriul lor a persoanelor implicate în furtul miliardului din sistemul bancar şi extrădarea acestora. În special, este vorba de Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor. Decizia a fost aprobată astăzi la ședinţa Consiliului Suprem de Securitate şi a fost anunţată de preşedintele Igor Dodon.

Ministerul Afacerilor Interne i-a solicitat anterior Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a persoanelor implicate în devalizarea băncilor, însă, deocamdată, nu a fost informat despre vreo decizie în acest sens. Prin urmare, a decis să se adreseze direct structurilor de drept din mai multe ţări.

"Organele de anchetă din Republica Moldova astăzi au primit indicaţii să se adreseze direct către Statele Unite ale Americii, către Marea Britanie şi către România, pentru a solicita informaţii referitor la aflarea sau neaflarea persoanelor respective pe teritoriul acestor ţări. De aceea, noi am decis ca organele de stat din Republica Moldova să se autosesizeze şi să transmită bilateral solicitări foarte clare, pentru a primi confirmare sau infirmare de la aceste ţări, dacă este sau nu domnul Plahotniuc în aceste ţări", a declarat șeful statului.

Șeful statului a mai menționat că autoritățile vor organiza, în regim de urgenţă, un concurs pentru a selecta o companie străină, care să se ocupe de recuperarea de peste hotare a banilor furaţi. Fostul Guvern nu a făcut nimic în acest sens şi niciun ban nu a fost adus în ţară, a subliniat Igor Dodon.

"Am constat că, practic, până la această etapă, nu s-a întreprins nicio acţiune pentru recuperarea bunurilor, banilor ce se află în afara ţării. Dar, pe extern, în afara ţării, fiindcă banii au plecat în afara ţării, până la această etapă, practic, nu a fost făcut absolut nimic. Au fost făcute câteva încercări, au fost făcute câteva adresări, dar, în realitate, partea mare a banilor furaţi se află în afara ţării. De aceea, prin decizia de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, am solicitat organelor abilitate, în regim de urgenţă, să examineze posibilitatea anunţării unui concurs pentru selectarea unui partener internaţional, care se va acupa de recuperarea banilor din exterior. Aceasta este practica internaţională, aceasta este recomandarea Fondului Monetar Internaţional", a precizat Igor Dodon.

Tot în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate a fost discutată problema readucerii în gestiunea statului a Aeroportului Internațional Chişinău. Potrivit președintelui Igor Dodon, fostul Guvern, condus de Maia Sandu, a mimat preocuparea de această problemă, ba chiar ar fi fost complice la transmiterea aeroportului sub controlul miliardarului Nathaniel Rothschild.

"Pe data de 10 septembrie, a fost iniţiată anularea contractului de concesionare. A fost iniţiat de către Agenţia Proprietăţii Publice, împreună cu Ministerul Justiţiei, Guvernul, în luna septembrie. Astăzi, am constatat că acest dosar nici nu a fost pus pe rol. Luna septembrie, octombrie, noiembrie - trei luni de zile, acest dosar nu a fost pus pe rol. Întrebări către fostul Guvern: De ce? Şi către fostul ministrul al Justiţiei. Acest dosar a circulat în Judecătoria Chişinău, Curtea de Apel. Curtea de Apel l-a întors la Judecătoria Chişinău. Pe urmă, la Râşcani şi aşa mai departe. Zero, până în ziua de astăzi. Nu vreau să cred că s-a făcut intenţionat, dar dacă să luăm mai multe lucruri pe care le avem, mi se pare că acest lucru s-a făcut intenţionat. Adică, practic, nimic. S-a făcut mare show şi PR în luna septembrie. Cu anularea hotărârilor de Guvern, de concesionare, cu inițierea dosarelor în judecată, dar, la modul practic, Guvernul precedent nu a făcut absolut nimic. Mai mult ca atât, astăzi a apărut întrebarea în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, care a cerut informaţii pentru următoarea şedinţă: Cum putem califica întrevederea prim-ministrului şi ministrului Economiei, în luna august sau iulie, cu pretinsul nou investitor Rothschild? Mă refer la întrevederea doamnei Maia Sandu şi domnului Brânzan cu cel care a preluat gestionarea aeroportului de la Şor şi care a declarat public că această preluare a fost discutată şi s-a făcut cu acceptul conducerii Guvernului Republicii Moldova", a specificat președintele țării.

În context, Igor Dodon a anunțat că, în curând, va fi organizat un concurs pentru atragerea unui investitor străin, care să amenajeze din banii proprii încă un aeroport internaţional în Moldova, probabil, în baza infrastructurii din oraşul Bălţi. În acest mod, va fi spart monopolul Aeroportului din Chişinău, consideră șeful statului, care a respins informațiile potrivit cărora noile aeroporturi ar putea să aibă destinație militară.

"Nu militare, cum cineva face show-uri. Imposibil lucrul acesta să-l facem, în condițiile Republicii Moldova. Este imposibil de deschis aeroporturi militare. Este vorba de aeroport de transport a pasagerilor, aeroporturi internaționale. Este vorba de investiții, în opinia noastră, de 50 şi mai multe milioane de dolari, care vin direct în economia Republicii Moldova. Noi avem doar de câştigat", a mai adăugat el.

Intenţia autorităţilor este de a deschide două aeroportui noi. Unul - în regiunea de nord şi altul - în regiunea de sud, a mai anunțat Igor Dodon.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).