Marcați
Șapte persoane au fost reținute, suspectate de sustragerea banilor de la ,,Metalferos"
Șapte persoane au fost reținute după circa 50 de percheziții la Societatea pe Acțiuni „Metalferos” și alte companii interpuse, în această dimineață. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, citat de IPN, persoanele implicate urmăreau sustragerea continuă a banilor de la ,,Metalferos”.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, suspecții au implementat o schemă prin care cumpărau și comercializau deșeurile de metale feroase și neferoase prin activități de intermediere fictivă, pentru a crește artificial prețul la cumpărare și pentru a micșora artificial prețul la vânzare către intermediari. Diferența era însușită de către aceștia. La această etapă, suma prejudiciului calculat este de peste 215 milioane de lei.

În cadrul urmăririi penale se examinează și procedurile de export ale companiei. Persoanele vizate sunt suspectate că, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între,,Metalferos” și companiile interpuse. Ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la ,,Metalferos” la un preț redus, iar mai apoi vindeau metalul la prețurile deja majorate pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.

Diferența de preț, care în lipsa unor astfel de contracte urma a fi încasată de către ,,Metalferos”, era transferată, preponderent, în adresa companiilor: Rowallan Overseas S.A, Steel Marketing LTD și Innotube LLP. Suma prejudiciului calculat la această etapă, ca rezultat al exportului, este de circa 133 de milioane de lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă până la 950 de unități convenționale pentru persoane fizice și până la 16000 de unități convenționale pentru persoane juridice, muncă neremunerată în folosul comunității până la 240 de ore, sau închisoare între 5 la 15 ani.

IPN
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).