Marcați
Filat, eliberat în condiții suspecte
Fostul premier și președinte al Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție pentru trafic de influență, a fost eliberat astăzi, la expirarea a patru ani. Decizia a fost emisă de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana, în urma implicării fostului ministru al Justiției, Olesea Stamate, și a conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor. Actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevshi, a declarat într-un briefing că a rămas surprins de decizie și că urmează să studieze în ce condiții a fost posibilă eliberarea fostului premier.

Potrivit lui Nagacevshi, eliberarea lui Filat a fost posibilă după ce directorul interimar al Penitenciarului Nr. 13, Andrei Saracuța, a făcut un demers în acest sens către Judecătoria Chișinău. Asta s-a întâmplat în data de 12 noiembrie, exact în ziua când Parlamentul a demis Guvernul condus de Maia Sandu.

"Când cauza a fost expediată în instanța de judecată la data de 12 noiembrie 2019, la demersul directorului interimar a Penitenciarului Nr.13 - data de 12 noiembrie, vă reamintesc că este ziua în care a căzut Guvernul Maiei Sandu, nu știu, este o coincidență sau nu, nu vreau să speculez. Totodată, vreau să menționez că șeful interimar al administrației Administrației Naționale ale Penitenciarelor este numit de către doamna Olesea Stamate, în luna august, 2019 în funcție - adică șeful interimar al Penitenciarului 13, numit de către doamna Olesea Stamate, semnează demers către instanța de judecată prin care solicită eliberarea înainte de termen a domnului Vladimir Filat. Coincidență? Nu știu, nu încerc să mă clarific", a declarat Fadei Nagacevshi.

Ministrul are îndoieli și în privința legalității deciziei judecătorului Victor Rațoi. Demnitarul spune că urmează să stabilească dacă magistratul a procedat conform legii, atunci când l-a eliberat pe Filat din sala de judecată.

"Îmi apar tot mai multe semnale că există și anumite elemente de ilegalitate cu privire la încheierea pronunțată, dar, bine, astăzi nu pot să mă expun, însă aștept poziția Administrației Naționale a Pentenciarelor să mi se explice în ce temei a fost depus respectivul demers, dacă demersul este suficient de întemeiat, dacă încheierea a fost pronunțată conform prevederilor legii și care sunt modalitățile de contestare a unei asemenea încheieri. Totodată să mi se explice dacă este în conformitate cu legislația în vigoare, faptul că încheierea intră în vigoare din momentul pronunțării, adică ea este executorie din momentul pronunțării", a menționat Nagacevshi.

Nagacevschi a mai spus că operațiunea de eliberare a fostului premier ar fi început încă în luna iulie, atunci când, prin decizie de judecată, condamnatului Vlad Filat i-a fost redus termenul de detenție cu peste 700 de zile.

"Anterior a mai fost un proces compensatoriu. În luna iulie mai fusese un proces de judecată prin care domnului Filat îi fusese redus termenul de detenție în condițiile în care dumnealui a fost deținut în anumite condiții considerate de către instanțele de judecată fiind contrare articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, respectiv lui i s-a redus termenul de detenție prin faptul că a fost deținut în condiții inumane, insalubre. M-am uitat că atunci Administrația Națională a Penitenciarelor s-a opus la reducerea termenului însă aici deja Administrația Națională a Penitenciarelor a susținut respectivul demers și l-a înaintat către instanța de judecată. Și, iarăși, este o chestiune de interes public. Nu este un dosar simplu. Nu este un dosar banal. Este un dosar asupra căruia mereu opinia publică a avut un interes major, inclusiv și în mass-media și îmi pare straniu că nouă nu ne-a fost comunicată informația cu privire la faptul că un asemenea dosar se află pe rolul instanțelor de judecată pentru ca noi să putem să monitorizăm acest proces", a mai adăugat ministrul.

Vlad Filat a fost condamnat în 2016 la nouă ani de închisoare de către Judecătoria Buiucani. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și de Curtea Supremă de Justiție. Fostul premier a fost învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).