Marcați
Moldova aderă la Banca Eurasiatică
Republica Moldova şi-a exprimat intenția de a adera, în calitate de investitior, la Banca Eurasiatică de Dezvoltare. Anunţul a fost făcut de consilierul prezidențial în domeniul economic, Elena Gorelova, în cadrul conferinţei ”Integrarea economică internaţională”, care s-a desfășurat la Moscova. Și Ungaria, care este membră a Uniunii Europene, și-a manifestat interesul pentru a adera la banca regională a Uniunii Economice Eurasiatice.

Anunțul Moldovei şi Ungariei de a deveni membre ale Băncii Eurasiatice de Dezvoltare a fost principala ştire de la conferinţa de la Moscova. Instituția financiară are acum un capital de șapte miliarde de dolari, care permite realizarea unor ample proiecte în țările membre.

Misiunea Băncii Eurasiatice de Dezvoltare este de a contribui la creşterea economică în țările membre, dar şi de a contribui la extinderea relațiilor comercial-economice şi investiţionale. Acest lucru este important și pentru ţara noastră, a menţionat consilierul preşedintelui Igor Dodon, Elenei Gorelova. Ea a explicat că țara noastră nu dispune de resurse minerale şi de tehnologii de producere, așa că, pentru a le cumpăra, este nevoită să vândă ceva, ceea ce determină nivelul înalt de orientare spre export.

"De aici rezultă o concluzie foarte simplă şi înțeleasă în Moldova. Noi trebuie să colaborăm în domeniul economic, nu doar în cel comercial, dar şi investițional, cu un număr cât mai mare de parteneri externi. Pentru noi, astfel de parteneri importanţi sunt şi spațiul estic - ţările CSI şi cele ale Uniuni Economice Eurasiatice, dar şi Uniunea Europeană", a spus Elenа Gorelova.

În 2017, țara noastră și Comisia Economică Eurasiatică a semnat memorandumul de interacțiune, iar anul trecut Moldova a devenit prima țară cu statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Din această poziție, Chișinăul este interesat să participe la mai multe proiecte din spațiul eurasiatic. Acestea pot fi legate de producerea mărfurilor vegetale ecologice, de asigurarea securității alimentare a regiunii, precum și de domeniul IT. Deocamdată, țara noastră nu participă însă la nicio platformă de discuții pe aceste teme, a menționat Gorelova.

"Aș fi vrut ca toți să accepte poziția Republicii Moldova ca participant activ la procesele care se dresfășoară în Uniunea Economică Eurasiatică și rămâne întrebarea ”Cum putem participa, cu ce instrumente, cât de aprofundat, în ce programe?” Pentru noi, aceste întrebări sunt foarte importante. Cred că răspunsul la această întrebare este important și pentru țările Uniunii Economice Eurasiatice și structurile interstatale ale Comisiei Economice Eurasiatice", a mai adăugat ea.

Ideea aderării Republicii Moldova la Consiliul Băncii Eurasiatice a fost lansată de președintele Igor Dodon în luna septembrie. Faptul că țara noastră a reușit să identifice consensul intern privind această perspectivă l-a surprins plăcut pe președintele Consiliului de Administrație al Băncii Eurasiatice de Drezvoltare, Andrei Belianinov.

"Noi lucram asupra acestei direcții, dar astăzi am fost surprins. De aceea, vreau să-mi exprim marea mea recunoștință pentru conducerea voastră, în special președintelui, care, probabil, a fost primul care a crezut în noi. Pentru noi este o mare onoare să lucrăm împreună. Sper să nu ne dezamăgim. Cu siguranță, banca noastră nu va dezamăgi", a declarat Andrei Belianinov.

Banca Eurasiatică de Dezvoltare a fost înființată de Federația Rusă și Kazahstan în anul 2006. Acestor două țări le revin cotele principale în capitalul băncii. Aproape 66 la sută îi revine Rusiei și aproape 33 la sută – Kazahstanului. De asemenea, în capitalul băncii dețin cote Armenia, Belarus, Kîrgîzstan și Tadjikistan.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).