Marcați
Meniu sărac în școlile din Moldova
Meniul din școlile din țara noastră este sărac în carne, ouă, lactate, legume sau fructele proaspete. Potrivit unui raport al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, elevii sunt hrăniți în exces cu terciuri, paste și produse de patiserie. Specialiștii atenționează că o alimentație de acest fel afectează sănătatea. De cealaltă parte, bucătarii din instituțiile de învățământ spun că respectă meniul stabilit de autorități.

Cel mai mare deficit de carne și legume în meniul școlilor a fost constatat în raioanele Cahul, Căușeni, Florești, Nisporeni, Ocnița, Călărași, Basarabeasca, Vulcănești, Leova și municipiul Bălți. Potrivit igienistului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Tatiana Dănilă, meniul tuturor instituțiilor de învățământ abundă în terciuri.

"Anual, monitorizăm statutul nutrițional al copiilor. Deci analizând alimentația copiilor instituționalizați în perioada anilor 2016-2018, copiii sunt alimentați cu un conținut depășit de pâine, crupe, paste făinoase, însă produsele de origine animalieră și vegetală nu sunt acoperite conform normelor fiziologice de consum. Deci este un deficit în consumul acestor produse. Ele se consumă, dar nu în cantitățile necesare, adică nu se respectă normele acestea care sunt stipulate în ordinul Ministerului Sănătății, numărul 638", a spus Tatiana Dănilă.

Specialiștii mai spun că nerespectarea cantității zilnice de proteine, lipide, glucide, vitamine și minerale poate provoca apariția bolilor la elevi și afecta reușita școlară.

Bucătarul-șef al Liceului teoretic ”Mihai Eminescu” din orașul Strășeni, Liliana Grigore, ne-a declarat că întocmește meniul elevilor pentru o perioadă de 10 zile, împreună cu tehnologul instituției, în baza normelor de stat. Și bucătarul-șef al Gimnaziului ”Mihai Viteazul” din Strășeni ne-a dat asigurări că respectă normele de stat pentru meniul școlilor.

Potrivit ANSP, de mese gratuite beneficiază toți elevii claselor primare și cei din familii nevoiașe.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).