Marcați
Farmaciile din Moldova vor colecta de la populație medicamentele cu termen expirat
Farmaciile din țara noastră vor dispune, din anul viitor, de puncte de colectare a medicamentelor cu termenul expirat. Conform unei decizii a Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, preparatele vechi vor fi distruse ulterior prin metode inofensive pentru mediu.

Mecanismul de colectare a medicamentelor cu termenul expirat va fi preluat din țările europene. Autoritățile au recurs la această metodă pentru a curma practica aruncării la întâmplare a preparatelor vechi. Potrivit directorului Agenţiei Medicamentului, Zinaida Bezverhni, asta aduce prejudicii atât mediului, cât și sănătății oamenilor, deoarece antibioticele sau medicamentele citostatice contaminează solul şi apa.

"Vor fi cutii sau lăzi speciale, în care pacienții vor putea aduce acele medicamente care stau nefolosite la ei acasă, care reprezintă o sursă de risc sporit pentru copii şi pentru persoanele în etate. Ulterior, după ce vor fi umplute, aceste cutii, pachete cu medicamente neutilizate vor fi transportate la un depozit autorizat de medicamente şi vor fi distruse prin incinerare", a spus Zinaida Bezverhni.

Lăzile pentru medicamentele expirate vor fi amplasate în toate farmaciile, a subliniat Zinaida Bezverhni.

"Noi înțelegem perfect că sunt cheltuieli suplimentare pentru farmacii şi, de aceea, am făcut un pas în întâmpinare. Am elaborat aceste cutii şi le vom distribui gratuit farmaciilor. De aceea, vom implica toate farmaciile. Singurul lucru de care va fi responsabilă farmacia este punga de unică folosinţă şi transportarea ei cu tot cu medicamente", a mai adăugat ea.

Pe lângă medicamentele cu termenul expirat, cetățenii vor putea aduce la farmacii termometre cu mercur.

Locuitorii Capitalei recunosc faptul că, atunci când medicamentele se învechesc, ei le aruncă la gunoi. De aceea, salută inițiatoiva autorităților.

În paralel cu lansarea proiectului de colectare a medicamentelor cu termenul expirat, în țară va fi inițiată o campanie de informare a populației privind riscurile pe care le prezintă medicamentele vechi, dar şi despre modul corect de colectare a acestora.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).