Marcați
Cooperare moldo-rusă la toate nivelurile
O nouă întrevedere dintre președinții Republicii Moldova și Federației Ruse ar putea avea loc până la sfârșitul acestui an. Anunțul a fost făcut de către Igor Dodon într-un interviu oferit agenţiei TASS. Șeful statului a menționat că, în ultima perioadă, cooperarea moldo-rusă este în ascensiune la toate nivelurile - guvernamental, parlamentar şi regional.

Anul 2019 nu a fost deloc simplu pentru ţara noastră, care a trecut prin două crize politice. Prima s-a încheiat prin căderea regimului oligarhic. Grație coaliţiei între două forţe politice cu viziuni opuse, PSRM şi Blocul ”Acum”, dar şi ca urmare a sprijinului extern, Moldova a obţinut şansa de a produce schimbări şi a implementa reforme social-economice, în justiţie şi în procuratură. Potrivit președintelui Igor Dodon, Partidul Socialiştilor şi administraţia prezidenţială au fost pregătite să sprijine Guvernul Sandu, însă acesta s-a dovedit unul dintre cele mai ineficiente din istoria ţării.

”Mulți dintre cei care s-au manifestat în proiecte ale organizațiilor neguvernamentale sau în blogging nu aveau habar cum funcționează Guvernul, ministerele. Puterea executivă a fost cuprinsă de febră. După cum arată statisticile, în noiembrie, s-a înrăutățit considerabil situația în economia țării, în domeniul social, s-au micșorat veniturile la buget. În noiembrie, au apărut restanțe salariale față de bugetari”, a precizat Igor Dodon.

Cea de-a doua criză politică a fost depăşită prin alegerea unui guvern minoritar, condus de Ion Chicu. Noului Cabinet de Miniștri nu îi este deloc uşor, însă faptul că este format din tehnocraţi, și nu din reprezentanţi ai partidelor politice, va permite restabilirea gestionării treburilor publice.

”Actualul Guvern ar putea să-și desfășoare activitatea până la următoarele alegeri parlamentare ordinare din 2023. Nu cred că opoziția, care vorbește atât de mult despre reformarea justiției, combaterea corupției, nu va sprijini acțiunile Guvernului în această direcție sau, de exemplu, va refuza să voteze bugetul pentru inițiativele sociale, pe care îl va propune Guvernul, îndreptat spre îmbunătățirea nivelului de trai al populației”, a explicat Igor Dodon.

Referindu-se la soarta fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, şeful statului a menționat că acesta ar putea să revină în ţară doar în cătuşe. Potrivit lui Igor Dodon, Plahotniuc se ascunde în SUA, unde doreşte să obţină azil politic.

”Nu va exista niciun fel de indulgență. Vom prezenta reforma în justiție, pe care am început-o, lupta împotriva corupției. Toate dosarele de rezonanță vor fi investigate. Vinovații de crimele comise în perioada regimului Plahotniuc vor răspunde în fața legii. Acest obiectiv l-am stabilit pentru structurile de drept, inclusiv pentru noul procuror general, Alexandr Stoianoglo”, a subliniat președintele Republicii Moldova.

Întrebat despre politica externă, pe care o va promova actualul Guvern, Igor Dodon a reiterat că ţara noastră va construi relaţii de parteneriat strategic atât cu Estul, cât şi cu Vestul. El și-a epxrimat regretul pentru faptul că atât Maia Sandu, cât şi susţinătorii ei, nu au conştientizat toate beneficiile unei astfel de politici pentru ţară şi nu au reuşit să depăşească fobiile pe care chiar ei le-au creat.

”Regret că unii colegi de-ai noștri încă mai gândesc prin prisma rudimentelor războiului rece, nu înțeleg că lumea se schimbă rapid. Moldova, ca și alte țări din regiunea noastră destul de complicată, trebuie să promoveze o politică externă echilibrată, apărându-și propriile interese. Pentru asta nu există alternativă”, a menționat Igor Dodon.

În context, el a mai spus că Moldova va implementa acordurile semnate cu UE, SUA, va interacţiona cu China, va avea relaţii bune cu vecinii - România şi Ucraina - şi va aprofunda colaborarea cu Rusia.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).