Marcați
Lipsa concurenței pe piața aeriană
Parlamentul urmează să examineze, în ședința din această săptămână, proiectele legilor bugetului de stat, asigurărilor sociale și fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Igor Dodon. El a mai precizat că susține ideea premierului Ion Chicu de a construi în țară, cel puțin, încă un aeroport. În opinia șefului statului, asta va permite intrarea pe piața locală a mai multor companii low-cost și la ieftinirea biletelor de avion.

Președintele Igor Dodon a declarat că, în prezent, cetățenii sunt nevoiți să plece la Iași, pentru a beneficia de bilete de avion mai ieftine. Pentru a dezvolta concurența pe piața locală, este nevoie de construcția a două aeroporturi, în sudul și nordul țării, în baza parteneriatului public-privat.

"Condițiile care sunt propuse de Aeroportul Internațional Chișinău, în special taxele percepute de pe fiecare pasager, sunt foarte înalte, ceea ce nu permite companiilor low-cost, care oferă servicii foarte bune pentru pasageri, să intre pe piața Republicii Moldova. Foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova merg la Iași, pentru a zbura. Eu consider că trebuie să permitem încă unul sau două aeroporturi internaționale. Unul - la nord, unul - la sud, care să ofere posibilitatea de a intra companiile low-cost. Ce înseamnă aceasta? Cu prețuri foarte mici, pentru ca să dezvoltăm piața din Republica Moldova, să fie mai ieftin", a declarat șeful statului.

Igor Dodon s-a referit și la împrumutul de aproximativ 500 de milioane de dolari pe care Federația Rusă este disponibilă să-l acorde țării noastre.

"Condițiile trebuie să fie la fel de avantajoase ca creditele obținute de la partenerii noștri din Occident. Mă refer la BERD și BEI, care acordă împrumuturi pentru obiecte de infrastructură cu rata de până la 1,5%. Noi am insistat și vom insista față de toți partenerii externi, ca condițiile să fie similare. Noi nu putem să ne permitem să luăm în condiții comerciale, pentru că acești bani trebuie întorși. Noi sperăm foarte mult că discuțiile, negocierile se vor finaliza până la sfârșitul anului. Eu sunt ferm convins că acești bani vor veni și vor fi investiți în proiecte de infrastructură a drumurilor", a specificat președintele țării.

Igor Dodon a mai anunțat că, în următoarele luni, atât el, cât și prim-ministrul Ion Chicu, au planificate vizite în raioane, pentru a discuta cu oamenii la modul direct.

presedinte.md
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).