Marcați
Președintele a numit procurorul general
Republica Moldova are procuror general. Este vorba despre Alexandr Stoianoglo, care a fost selectat ieri de către Consiliului Superior al Procurorilor, în urma probei interviului. Astăzi, președintele țării, Igor Dodon, a semnat decretul privind numirea noului șef al Procuraturii Generale. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc în prima parte a zilei.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că societatea are mari așteptări de la Procuratura Generală.

"Trebuie să facem tot posibilul ca Procuratura să nu mai fie percepută de cetățeni ca un organ corupt, care se ocupă cu promovarea corupției, nu cu stârpirea corupției. Stimați procurori, cei din sală și cei care ne privesc, hai să recunoaștem că sutele de dosare penale deschise în ultimul timp, care pe parcursul anului se închid și se deschid, fără finalitate clară, dosare cu caracter economic, pentru a stoarce bani din agenții economici, să nu spuneți că nu a fost așa ceva. Lucrul acesta trebuie stopat", a spus șeful statului.

De asemenea, Igor Dodon a subliniat că Procuratura Generală trebuie să devină o instituție de drept autonomă și să se preocupe doar de interesele societății.

"Eu îmi doresc foarte mult ca Procuratura și procurorul general, și procurorii să nu mai fie influențați și să nu mai asculte de politicieni. Nu contează, din opoziție sau de la guvernare. Politicienii vin și pleacă, dar voi, ca profesioniști, trebuie să respectați, tot timpul, legea. Societatea așteaptă, oamenii așteaptă dinamizarea, continuarea cauzelor penale cu rezonanță - și furtul miliardului, și uzurparea și privatizările, aeroportul și așa mai departe. Dacă cineva crede sau speră că dosarele de rezonanță vor fi stopate sau puse pe banda de rezervă, lucrul acesta nu este admisibil", a declarat Igor Dodon.

După ceremonia oficială, șeful statului și noul procuror general au făcut declarații pentru presă. Întrebat care vor fi primele acțiuni în această funcție, Alexandr Stoianoglo a menționat că va identifica oameni pentru a-și crea o echipă eficientă.

"Începând de săptămâna viitoare, procuratura nu va interveni în activitatea economică a agenților economici. Asta înseamnă că mai mult nu vor fi show-uri cu mascați, rețineri, arestări ilegale și abuzive. Asta înseamnă că toate dosarele legate cu oamenii care lucrează în sectorul real al economiei vor fi bazate numai pe materialele Inspectoratului Fiscal. Acest mesaj le vizează pe toate organele de urmările penală, care sunt în țară. Noi nu putem mai mult să ținem toată țara în frică", a menționat Alexandr Stoianoglo.

Potrivit legislației, procurorul general este numit în funcție pentru un mandat de șapte ani, fără dreptul de a fi prelungit. Alexandr Stoianoglo a fost selectat de Consiliul Superior al Procurorilor dintre patru candidați. Alături de el, la postul de procuror general au mai pretins Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Oleg Crâșmaru.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).