Marcați
Neglijență și risc de infectare
Iresponsabilitate și indiferență la Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” din Capitală. Personalul a depozitat deșeurile medicale chiar în curtea instituției. Asta deși hotărârea Nr. 696 a Guvernului impune împachetarea și etichetarea lor. Administrația spitalului strânge din umeri și nu a identificat vinovații în acest caz.

Președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor, Serghei Lelic, a efectuat o vizită inopinată la Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, pentru a verifica dacă deșeurile medicale au fost evacuate de pe teritoriul instituției. În locul în care a fost realizată ieri o filmare a deșeurilor aruncate lângă tomberoane, și astăzi puteau fi găsite seringi utilizate.

Potrivit președintelui Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor, Serghei Lelic, deșeurile medicale prezintă pericol pentru oamenii care au acces în curtea spitalului.

"Este o situație ieșită din comun, mai ales având în vedere specificul acestei instituții spitalicești. Este destinată pentru boli infecțioase și, atâta timp cât acele produse sunt păstrate neglijent și sub aerul liber, necondiționat, vorbim de un pericol iminent, inclusiv pentru copiii care aveau un acces în această curte. Aceste materiale trebuie să fie păstrate în cutii de carton foarte groase, care să nu permită interacționarea sau să nu provoace careva ulterioare pericole. În cazul în care se intră în contact, cu siguranță nu cunoaștem de ce a suferit acea persoană, care a fost tratată de instituția în cauză, transmiterea evidentă și nestingherită a bolilor infecțioase, ceea ce nu este de dorit", a spus Serghei Lelic.

Directorul spitalului, Sergiu Vasilița, a refuzat să facă declarații în legătură cu această situație, însă a delegat un subaltern. Medicul Petru Paveliuc ne-a spus că încă nu au fost identificate persoanele care au depozitat deșeurile medicale contrar legislației. El a recunoscut că orice contact cu seringile aruncate neglijent în curtea spitalului poate duce la infectare.

Potrivit hotărârii de Guvern numărul 696 din 2018, pentru colectarea separată a deșeurilor medicale infecțioase, cu excepția obiectelor ascuțite, urmează a fi folosite cutii din carton, cu saci galbeni din polietilenă în interior. Cât despre deșeurile periculoase, rezultate din activitatea medicală, acestea urmează a fi împachetate și etichetate, cu indicarea gradului de toxicitate, a denumirii complete a deșeurilor, denumirii procesului tehnologic din care au rezultat, a adresei întreprinderii sau a organizației care le-a produs. Fiecare loc de muncă la care se produc deșeurile rezultate din activitatea medicală trebuie să fie dotat cu echipament necesar pentru colectarea separată a fiecărui tip de deșeu produs, potrivit aceleiași hotărâri de guvern.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).