Marcați
Primul centru de reabilitare medicală
Primul Centru de Reabilitare Medicală din țară a fost dat în exploatare astăzi la Spitalul clinic municipal ”Sfântul arhanghel Mihail”. Instituția va presta servicii de recuperare pentru toți pacienții din țară. Construcția ei a durat șase ani, în conformitate cu standardele internaționale. La ceremonia de inaugurare au participat personalul medical, consilieri municipali și primarul general Ion Ceban.

Toate saloanele Centrului Municipal de Reabilitare Medicală sunt dotate cu echipament pentru diferite proceduri. Centrul are o capacitate de 35 de paturi, dar poate oferi zilnic servicii pentru 1.000 de pacienți. Un curs de reabilitare poate dura de la o săptămână până la 10 zile, în funcție de gravitatea bolii de care suferă sau a suferit pacientul.

Prezent la eveniment, directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, a precizat că inaugurarea centrului a fost așteptată de mulți ani, deoarece în Chișinău există înscrieri pentru recuperare pentru doi ani înainte.

"Sperăm că și alte spitale vor lua exemplul acesta, fiindcă rândurile la recuperarea medicală în prezent în municipiul Chișinău sunt de doi ani de zile. Nu două luni, dar doi ani de zile", a spus el.

Blocul de reabilitare este dotat cu echipament medical ce corespunde standardelor internaționale, iar serviciile care vor fi prestate corespund cerințelor Organizației Mondiale ale Sănătății.

Mihail Ciobanu, directorul Spitalului Clinic Municipal "Sfântul Arhanghel Mihail": "Noi practic am copiat Institutul de recuperare de la Budapesta într-o variantă mai minoră. Tot utilajul care este e de producție cehă, maghiară, germană, ceva avem din producția rusească care corespunde cerințelor internaționale de la Sankt-Petersburg. Restul tot este dotat după acele cerințe, după suprafață, după cerințele santehnice, epidemiologice. Acuma noi, cum a menționat și domnul primar, rezultatele depind de noi, de personal. Noi pregătim personalul intens la reciclări după hotare că în Moldova nu este așa practică și e greu de făcut".

Centrul Municipal de Reabilitare Medicală a fost amenajat în unul dintre blocurile abandonate ale Spitalului ”Sfântul arhanghel Mihail” cu 35 de milioane de lei din bugetul municipal.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei:"Mă bucur că acest lucru a devenit exemplu pentru întreaga republică. Este primul centru de acest fel. Asta înseamnă că avem de lucrat foarte mult în continuare ca să putem crea astfel de centre atât în Chișinău, cum a mai spus și colegul nostru din domeniul medical, că e nevoie. E un standard astăzi internațional, e un standard european și noi trebuie să facem tot posibilul să ne aliniem la aceste standarde. Trebuie cu toții să depunem efort și să facem așa ca medicii noștri buni și asistentele noastre medicale să rămână acasă să aibă grijă de oamneii care sunt în Republica Moldova, în Chișinău".

Edilul a mai precizat că Primăria Chișinău urmează să acorde suplimentar sprijin pentru medici și personalul acestei instituții.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).