Marcați
Forum privind securitatea cibernetică
Peste patru milioane de atacuri cibernetice sunt înregistrate anual asupra rețelelor informatice de stat și private din Republica Moldova. Datele au fost prezentate în cadrul celei de-a VII-a ediții a Forumului regional de securitate cibernetică ”Moldova cyber week 2019”, care se desfășoară azi și mâine, la Chișinău. Evenimentul întrunește peste 400 de profesioniști în domeniu, care vor aborda teme precum securitatea online, atacurile cibernetice și metodele de combatere a acestora.

Prezent deschiderea forumului regional de securitate cibernetică, prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a declarat că necesitatea de a securiza datele online crește pe măsura dezvoltării industriei IT.

"Numărul utilizatorilor de internet crește constant și vertiginos în ultimele decenii și, dacă în 1992 existau până la un milion de utilizatori, acum, din câte înțelegem, depășește patru miliarde. Efectele dar și costurile criminalității cibernetice au crescut dramatic în ultima perioadă iar atacurile cibernetice asupra infrastructurilor critice guvernamentale și scurgerile de informații sensibile reprezintă un adevărat pericol în adresa statalității și securității naționale atât pe plan socio-economic cât și cel politic. În acest sens trebuie să fortificăm constant cooperarea instituțională, regională și desigur cea internațională", a declarat Ion Chicu.

Ediția din acest an a forumului regional de securitate cibernetică va scoate în prim-plan importanța colaborării strânse dintre sectorul public și cel privat.

Directorul de securitate al companiei Huawei, Donald Andy Purdy, a subliniat că securitatea cibernetică reprezintă o problemă la nivel global.

"Așadar, iată prioritățile securității cibernetice și protecției datelor. Principalele sunt integritatea și încrederea, responsabilitatea și capacitatea, deschiderea și transparența. Securitatea cibernetică este o problemă la nivel global. Avem nevoie de programe de conformitate obiective și transparență. Noi trebuie să lucrăm împreună, pentru a menține progresul, încât să beneficiem de tehnologiile avansate și să obținem creștere economică", a spus el.

Reprezentantul Uniunii Internaționale a Comunicațiilor, Preetam Maloor, a subliniat că o preocupare majoră ar trebui să devină responsabilizarea și educarea fiecărui angajat și dezvoltarea capacităților de prevenire a atacurilor cibernetice.

Reprezentantul Uniunii Internaționale a Comunicațiilor, Preetam Maloor, a subliniat că o preocupare majoră ar trebui să devină responsabilizarea și educarea fiecărui angajat și dezvoltarea capacităților de prevenire a atacurilor cibernetice.

Statisticile internaționale arată că incidentelor cibernetice provocate de angajații rău intenționați reprezintă 30 la sută din total, iar 11 la sută se produc din cauza indiferenței sau neglijenței acestora. În același timp, s-a constatat că 40 la sută dintre angajați ascund informațiile cu privire la producerea incidentelor cibernetice.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).