Marcați
O nouă viaţă pentru aeroportul din Bălţi
Aeroportul din municipiul Bălţi are perspective de dezvoltare şi ar putea fi reabilitat. Un grup de consilieri municipali şi deputaţi socialiști a vizitat astăzi întreprinderea, pentru a se documenta asupra situației la faţa locului. Aleșii poporului și cei locali au fost însoțiți de conducerea ”Moldaeroservice”, care administrează aeroportul.

După darea în folosință, în anul 1989, de pe Aeroportul Bălți-Leadoveni erau efectuate curse în diferite oraşe ale Uniunii Sovietice. Aeroportul funcționa la o capacitate de 80-100 de procente. Această perioadă a durat însă doar până în anul 1993. De atunci, aeroportul a fost utilizat doar în calitate de aerodrom de rezervă sau pentru curse charter. În anul 2015, în lipsa zborurilor, el a fost închis.

Acum, Aeroportul Bălți-Leadoveni este pustiu şi doar câţiva angajaţi. Cele mai multe investiţii sunt necesare pentru restabilirea şi consolidarea pistei de decolare şi clădirilor. Tehnica necesară specifică aeroportului este funţională.

Principalul avantaj al Aeroportului Bălți-Leadoveni, potrivit administrației, este situația favorabilă, din perspectiva condițiile meteo. Locul se află la altitudine şi, practic, nu există ceață, iar mișcarea maselor de aer corespunde rozei vânturilor. Atunci când condițiile meteo nu sunt prielnice la Chișinău, avioanele ar putea să aterizeze la Bălţi, şi nu în Iaşi sau Odesa, cum se practică acum.

Vizita la aeroport a fost organizată cu sprijinul activistului civic Alexandr Baikalov, originar din Bălţi, care locuiește în Franţa şi, de mai mulţi ani, promovează ideea reabilitării aeroportului.

Deputatul PSRM Alexandr Nesterovschi, de asemenea, originar din Bălţi, consideră că Aeroportul Bălți-Leadoveni trebuie reabilitat, mai ales că se află în preajma drumurilor naţionale, care leagă nordul ţării de alte regiuni. De asemenea, un aeroport funcţional va impulsiona atât dezvoltarea oraşului, cât şi a regiunii de nord, mai spune deputatul.

Volumul investiţiilor necesare pentru reabilitarea Aeroportului Bălți-Leadoveni urmează a fi stabilit de o comisie specială.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).