Marcați
Ion Chicu, despre UE și FMI
Imediat după ce a obținut votul de încredere din partea Parlamentului, noul premier, Ion Chicu, a făcut declarații pentru presă. El a vorbit despre criteriile, în baza cărora și-a ales echipa, dar și despre modul în care intenționează să coopereze cu instituțiile internaționale de finanțare.

Jurnaliștii s-au interesat cum i-a reușit lui Ion Chicu să închege o echipă guvernamentală de ieri până azi-dimineață și care au fost criteriile de selectare.

"Îi cunosc foarte bine pe majoritatea dintre ei, capacitățile lor, devotamentul față de țară și spiritul de ehipă pe care l-au manifestat în diferite situații, unele mai complicate, unele mai puțin complicate. Nu este un Guvern al președintelui țării, chiar dacă acolo se regăsesc și câțiva consilieri ai președintelui țării. Suntem un Guvern tehnocrat, apolitic și în momentul când vom simți încercări din partea unor forțe politice, indiferent dacă au votat sau nu, asupra noastră noi vom reacționa în maniera în care am reacționat tot timpul, adică vom fi împotrivă", a spus Ion Chicu .

După ce câțiva exponenți ai blocului ”Acum” l-au învinuit pe Chicu de faptul că ar fi lansat, anterior, mesaje negative față Uniunea Europenă, jurnaliștii l-au rugat să facă precizări în acest context.

"Cunoașteți foarte bine că nu este loc de interpretări în cazul relațiilor dintre Uniunea Europeană și țara noastră. De facto, istoria de succes despre care s-a pomenit, de multe ori, în perioada 2010-2014, s-a transformat într-o istorie de coșmar. Noi avem nevoie de suportul Uniunii Europene, în primul rând prin promovarea reformelor dar și pentru suport financiar. Cu cât mai onești și obiectivi vom fi și noi dar și reprezentanții acestei uniuni, în raport cu evenimentele care se desfășoară în țara noastră, cu atât efectul și randamentul colaborării va fi mai mare", a precizat Chicu.

Un alt subiect discutat a fost acordul cu Fondul Monetar Internațional, negociat de Guvernul Sandu. Mai exact, Chicu a fost întrebat care este opinia sa vizavi de majorarea TVA pentru sectorul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor.

"O cotă TVA de 20 de procente, în condițiile când în țara vecină, România, este doar cinci, este discriminatorie în raport cu acest sector și nu poate nicicum contribui la eradicarea evaziunii fiscale, nu poate contribui la dezvoltarea acestui sector și, de facto, compromite intenția noastră de a crea și dezvolta un pilon al economiei Republicii Moldova, anume, sectorul turismului", a specificat Ion Chicu.

Acordul negociat de Maia Sandu cu Fondul Monetar Internațional expiră în luna martie a anului viitor. Potrivit lui Ion Chicu, atunci, acesta va fi renegociat, încât să fie apărate, în primul rând, interesele cetățenilor Republicii Moldova.

NTV Moldova

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).