Marcați
Roadă bogată de migdale
Agricultorii au strâns, în acest an, o roadă de migdale fără precedent. Productivitatea la hectar a ajuns la două tone, iar campania de cules a durat peste două săptămâni. Fructele sunt depozitate și sortate, pentru a fi livrate, în mare parte, peste hotare.

De pe plantațiile de migdal din satul Drăguşeni, raionul Străşeni, care se întind pe o suprafaţă de 28 de hectare, a fost culeasă o roadă record de 60 de tone.

Livada de migdali din Drăguşeni este printre primele din ţară. Acum 11 ani, a fost plantată de Semion Cerneanu. El cultivă cinci specii. După mai mulţi ani de împrumuturi, experimente de adaptare a culturilor la clima din Moldova, dar şi de testare a îngrășămintelor, livada a început să se răscumpere.

Cultivarea migdalelor depinde, în mare măsură, de condițiile meteo. Plantarea puietului este mai rezonabilă în raioanele de sud ale țării. Cât despre păstrarea fructelor, nu este nevoie de eforturi mari, deoarece pot fi ținute și câte trei ani. Iată de ce, Semion Cerneanu și-a amenajat în apropierea livezii și un depozit dotat cu uscătorie. La 38 de grade, migdalele sunt uscate în coajă și sortate în saci speciali, pentru vânzare.

Anul trecut, Semion Cerneanu a vândut, practic, toată roada pe piața internă, prin rețeaua de supermarket-uri. În acest an, mai mulți producători au format o cooperativă, pentru a forma loturi mai mari pentru export. Primul a și fost livrat peste hotare.

În funcție de soi și de calitate, prețurile angro pentru un kilogram de migdale în coajă variază între 135 și 180 de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).