Marcați
Moțiune de cenzură în Parlament
Fracțiunea parlamentară a PSRM a depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Deputații socialiști au acuzat-o pe Maia Sandu de tentativă de subordonare a Procuraturii Generale. De cealaltă parte, premierul a declarat că a încercat doar să decidă personal cine trebuie să ajungă la conducerea Procuraturii.

Maia Sandu a ținut un discurs în Parlament, asumându-și responsabilitatea politică pentru subordonarea procurorului general.

"Eu am decis să procedez altfel. Îmi asum răspunderea politică pentru procesul de identificare a candidaților la funcția de procuror general. Voi identifica și verifica personal, oameni onești, curajoși și bine intenționați și îi voi propune Consiliului Superior al Procurorilor. O voi face anume pentru că vreau să avem un procuror cu adevărat independent, nu unul politic", a declarat Maia Sandu.

Imediat după asumarea răspunderi, fracțiunea PSRM a anunțat că cere demisia Guvernului, pentru atacul neconstituțional asupra justiției și pentru încercarea de a pune stăpânire politică pe Procuratura Generală.

"Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege din start neconstituțional, un proiect prin care se dorește ca viitorul procuror general să devină marionetă în mâinile prim-ministrului și să execute comenzi și mofturi politice. Și doamna prim-ministru, și ministrul Justiției au ales satisfacerea interesului particular politic în detrimentul interesului general al societății. Tentativa grosolană de a subordona politic Procuratura dovedește o lipsă de respect față de ordinea constituțională. Prin acest proiect se încalcă principiul separației și echilibrului puterilor executive și judecătoriești - Procuratura făcând parte din puterea judecătorească -, principiu general consfințit în Constituție. Acest demers intervenționist al Guvernului și prim-ministrului încalcă flagrant acordul de bună guvernare semnat de majoritatea parlamentară. Ca și consecință a acestei escrocherii politice, Guvernul, care a încercat să subordoneze politic Procuratura, trebuie demis" , a declarat Vasile Bolea, deputat PSRM.

Pe lângă eșecul în procesul de reformare a justiției, Guvernul Sandu a manifestat, în cele cinci luni de activitate, incapacitate la implementarea proiectelor sociale și economice.

"Guvernul Sandu a demonstrat incapacitatea totală politică și profesională de a rezolva probleme acumulate și de a opri aprofundarea crizei în toate sferele ale vieții societății. Guvernul Sandu se face vinovat de eșecul reformei justiției. Lipsa de profesionalism și responsabilitate, prejudiciile aduse cetățenilor Republicii Moldova, abandonarea intereselor naționale, încecarea de a subordona politic Procuratura, încălcarea flagrantă a Constituției denotă o incapacitate a prim-ministrului de a gestiona un Guvern de coaliție" , a mai adăugat Vasile Bolea.

Moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură. În cazul adoptării, primul-ministrul va prezenta președintelui Republicii Moldova în termen de, cel mult, trei zile, demisia Guvernului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).