Marcați
22 de companii din Republica Moldova au fost prejudiciate de milioane de lei prin intermediul unei aplicații electronice
22 companii din Republica Moldova, care importă mărfuri și materie primă, au fost prejudiciate în acest an de milioane de lei, din cauza unei escrocherii online, cunoscută sub denumirea ”Business E-mail Compromise”. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Investigații, anul trecut, au fost înregistrate peste 20 de cazuri, soldate cu un prejudiciu în valoare de aproximativ 18 milioane de lei. Schema presupune accesarea conturilor e-mail ale companiilor de către infractori de peste hotare și crearea unor adrese asemănătoare sau identice, cu ajutorul cărora preiau comunicarea cu partenerii care urmează să le transfere banii.

Reprezentantul Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului Național de Investigații, Sergiu Lisnic, a declarat că firmele din Republica Moldova au devenit ținta escrocheriei ”Business E-mail Compromise” de mai bine de cinci ani, însă tendința s-a accentuat în 2018-2019. De obicei, escrocii provin din Africa, Indonezia sau alte țări îndepărtate. Obțin parolele de la e-mail cu ajutorul unor viruși, accesează poșta electronică a companiei, de unde află adresele partenerilor străini și aruncă nada, a precizat Sergiu Lisnic.

Pentru a preveni aceste escrocherii, reprezentanții Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice au inițiat, în perioada 14 octombrie - 15 noiembrie, o campanie de informare. Ei le recomandă oamenilor de afaceri să evite site-urile dubioase și să utilizeze un program antivirus licențiat, a mai spus șeful de secție din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice, Sergiu Lisnic.

De asemenea, oamenii de afaceri sunt îndemnați să facă un audit al rețelei electronice corporative și să-i instruiască pe angajații în domeniul securității online. La nivel internațional, escrocheria online ”Business E-mail Compromise” a provocat, în anul 2018, prejudicii de peste un miliard de dolari.

NTV Moldova

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).